Prin decizia civilă nr. 428/05.06.2013, tribunalul a respins, ca nefondat, recursul declarat de recurentul-terţ poprit AFP - Trezoreria RV, în contradictoriu cu intimat-creditoarea CMM şi recurentul-debitor Spitalul de Pneumoftiziologie RV.
A respins, ca tardiv, recursul declarat de recurentul - debitor Spitalul de Pneumoftiziologie RV, împotriva aceleiaşi sentinţe.
Pentru a pronunţa această hotărâre tribunalul a reţinut că, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei RV la data de 21.11.2012 sub nr. 4055/292/2012, creditoarea CM, în contradictoriu cu debitorul Spitalul de Pneumoftiziologie RV şi cu terţul poprit AFP Trezoreria RV, a solicitat instanţei, ca prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună validarea popririi înfiinţată de BEJM.
În fapt, creditoarea a arătat ca prin decizia civilă nr. 1145/15.03.2012 definitivă si irevocabilă învestită cu formulă executorie pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a VIII –a Contencios Administrativ si Fiscal, instanţa a admis recursul prin care creditoarea a solicitat anularea dispoziţiei 513/30.11.2010 emisă de CJT, reintegrarea creditoarei pe funcţia de director financiar contabil si plata despăgubirilor salariale de care a fost lipsită de la data de 30.11.2012 până la data reintegrării efective.
În urma expertizei contabil extrajudiciare efectuate în cauză s-a stabilit debitul de 61539.94 lei drepturi salariale, la care se adaugă onorariul expertului 501.70 lei, si cheltuieli de executare în valoarea de 5346,19 lei onorariu executor judecătoresc, 200 de lei consultanţă la constituirea dosarului execuţional si 406,30 cheltuieli de executare, suma totală fiind de 67994,13 lei.
Creditoarea a mai susţinut că, in cadrul executării împotriva debitoarei, s-a emis adresă de înfiinţare a popririi la terţul poprit AFP Trezoreria RV, însă acesta din urmă nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege de a elibera întreaga sumă poprită de la debitor refuzând să facă plata si nefăcând dovada lipsei fondurilor.
In drept, creditorul si-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 460 şi urm ..C.pr.civila.
Cererea a fost timbrată cu taxă judiciara de timbru în cuantum de 10 lei şi timbru judiciar în cuantum de 0,30 lei.
Legal citat, terţul poprit a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii formulate de creditoare.
În motivare, terţul poprit a arătat ca la data de 19.10.2012 a fost înregistrată la Trezoreria RV, cu nr. 5838 adresa de înfiinţare a popririi în dosarul nr. 232/2012 privind debitoarea Spitalul de Pneumoftiziologie RV pentru suma de 67.994, 13 lei.
În conformitate cu procedura de punere în aplicare a titlurilor executorii în baza cărora se solicită înfiinţarea popririi conturilor autorităţilor şi instituţiilor publice deschise la nivelul unităţilor Trezoreriei Statului, la aceeaşi dată, s-a procedat la înştiinţarea în scris a unităţii Administrativ Teritoriale C cu privire la data primirii adresei de înfiinţare a popririi şi suma pentru care se dispune poprirea, anexând situaţia disponibilităţilor de fonduri credite bugetare deschise si neutilizate, existente la dat primirii adresei de înfiinţare a popririi, în acord cu dispoziţiile art. 2 din OMFP nr. 2336/2011.
Mai susţine terţul poprit că prin adresa nr. 5853 din 22.10.2012 debitoarea Spitalul de Pneumoftiziologie RV a transmis situaţia sumelor care se indisponibilizează din disponibilităţile bugetare deschise si neutilizate existente în conturi la data de 22.10.2012., astfel respectându-se procedura prevăzută de OMFP nr. 2336/2011.
Terţul poprit a apreciat prin întâmpinare că numai în situaţia în care instituţia publică nu transmite situaţia prevăzută în anexa nr. 2 în termenul stabilit de art. 3 alin 1, unitatea teritorială a Trezoreriei statului va proceda la indisponibilizarea sumelor din conturile instituţiei sau autorităţii publice până la nivelul sumei totale înscrise în titlul executoriu, terţul invocând în acest sens dispoziţiile OMFP nr. 161 din 09.02.2012 si art. 1 alin 2 din OG 22/2002 cu modificările si completările ulterioare.
Terţul poprit a considerat ca si-a respectat obligaţiile ce îi reveneau în dosarul nr. 232/2012 privind pe debitorul Spitalul de Pneumoftiziologie RV si că nu poate fi obligat la plata sumei poprite în alte condiţii decât cele legale.
În drept, terţul poprit si-a întemeiat întâmpinarea pe dispoziţiile art. 115 C.pr.civilă, OG 22/2002, MOFP 2336/2011, OMFP nr. 161 din 09.02.2012 .
În temeiul art. 242 Cod procedură civilă , terţul poprit a solicitat judecarea în lipsă.
Deşi legal citat, debitorul nu a depus întâmpinare însă a fost reprezentat de avocat ales care a formulat apărări în cauză.
Judecătoria RV, prin sentinţa civilă nr. 443 din 15.02. 2013 , a admis cererea de validare poprire formulată de creditoarea CMM, împotriva debitorului Spitalul de Pneumoftiziologie RV şi în contradictoriu cu terţul oprit AFP – Trezoreria RV şi a validat poprirea dispusă de BEJ M prin adresa de înfiinţare poprire din data de 15. 10. 2012 în dosarul nr. 232/2012 obligând terţul poprit să plătească creditoarei în limita creanţei de 67.994, 12 lei, sumele datorate de debitor cu titlu de despăgubiri la nivelul drepturilor salariale calculate prin raportul de expertiză şi cheltuieli de executare în temeiul deciziei nr. 1145 /2012 a CAB.
Prima instanţă a reţinut că sunt îndeplinite în cauză condiţiile prevăzute de art. 460 Cod procedură civilă şi terţul poprit avea obligaţia, conform art. 456 alin. 1 Cod procedură civilă, ca în termen de 15 zile de la comunicarea popririi, să consemneze suma de bani poprită. Având în vedere că termenul de 15 zile a expirat fără ca terţul să fi consemnat vreo sumă la dispoziţia creditoarei, rezultă că terţul poprit şi – a încălcat obligaţiile ce-i reveneau privind efectuarea popririi. În consecinţă , instanţa a validat poprirea înfiinţată în mâinile terţului poprit până la concurenţa sumei de 67.994, 13 lei.
Instanţa a respins ca neîntemeiată apărarea terţului poprit potrivit căreia acesta si-a respectat obligaţiile prevăzute de lege prin comunicarea adreselor si situaţiilor prevăzute de OMFP 2336/2011, si că nu putea indisponibiliza sumele întrucât debitorul a trimis adresa prevăzută de anexa 2 la acelaşi ordin.
Această susţinere a fost înlăturată întrucât procedura prevăzută de OMFP 2336/2011 are ca scop evitarea executările silite împotriva instituţiilor si autoritarilor publice asupra sumelor destinate, potrivit bugetului aprobat, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si funcţionare, iar respectarea obligaţiilor impuse de acest ordin nu scuteşte pe terţul poprit de principala sa obligaţie, cea prevăzută de art. 456 alin. 1 lit. a Cod Procedura Civilă.
O altă interpretare, ar duce la concluzia că ori de câte ori exista o executare silită împotriva unei instituţii sau autoritate publica, creanţa creditorului nu s-ar putea realiza niciodată întrucât s-ar invoca dispoziţiile OMFP 2336/2011 si ale OG 22/2002, iar instituţia validării popririi ar fi inaplicabilă intr-o astfel de cauză.
Or, instanţa nu îşi poate însuşi o astfel de interpretare care este in contradicţie flagrantă cu raţionamentul juridic elementar, si încalcă dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 CEDO.
Împotriva sentinţei menţionate, au declarat apel, în termen legal , atât terţul poprit AFP – Trezoreria RV, cât şi debitorul Spitalul de Pneumoftiziologie RV, calea de atac fiind recalificată în recurs prin încheierea de şedinţă din data de 5. 06. 2013.
Recurentul terţ poprit AFP- Trezoreria RV, a criticat sentinţa pentru netemeinicie şi nelegalitate pentru motivele ce succed :
Potrivit art. 1 din Legea 92/ 2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4 / 2011 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi pentru executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice stabilite prin titluri executorii ”Creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate”.
Numai în situaţia în care instituţia publică nu transmite situaţia prevăzută în anexa nr. 2 în termenul stabilit la art. 3 alin(1), unitatea teritorială a Trezoreriei Statului va proceda la indisponibilizarea sumelor din conturile instituţiei sau autorităţii publice până la nivelul sumei totale înscrise în titlul executoriu.
Prin OMFP nr. 161 din 09.02.2012 a fost modificată procedura de punere în aplicare a titlurilor executorii în baza cărora se solicită înfiinţarea popririi conturilor autorităţilor şi instituţiilor publice deschise la nivelul unităţilor Trezoreriei Statului prin introducerea art. 10 1 cu următorul cuprins „ În situaţiile în care instanţele au validat măsura popririi, executarea va avea ca obiect numai sumele deţinute sau datorate debitorului de terţul poprit din care pot fi achitate creanţele stabilite în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice cu limitările instituite prevăzute de dispoziţiile art. 1 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002 astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 92 /2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4 /2011 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi pentru executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice stabilite prin titluri executorii”.
Pentru situaţiile de la alin. 1 se aplică în mod corespunzător procedura de punere în aplicare a titlurilor prevăzute la art. 1 – 10”.
În consecinţă, Trezoreria Roşiori de Vede, în calitate de terţ poprit , şi – a îndeplinit obligaţiile ce îi reveneau în conformitate cu prevederile legale în materie , neputând fi obligată la plata sumei poprite în alte condiţii decât cele prevăzute de actele normative în vigoare care reglementează Procedura de punere în aplicare a titlurilor executori.
În drept, apelul a fost întemeiat pe dispoziţiile art. 282 şi următoarele din codul de procedură civilă.
Recurentul a solicitat judecarea cauzei în lipsă conform art. 242 alin ( 2 ) Cod procedură civilă.
Recurentul – debitor Spitalul de Pneumoftiziologie RV a criticat sentinţa pentru nelegalitate şi netemeinicie sub un unic aspect, privind modul de calcul al sumei solicitate, cu care recurentul debitor nu a fost de acord, întrucât expertul desemnat de executorul judecătoresc nu a ţinut cont de faptul că pe toată perioada, creditoarea a deţinut funcţia de director financiar contabil şi salariul trebuia calculat în funcţie de postul deţinut.
Recurentul debitor a solicitat admiterea recursului, casarea hotărârii şi trimiterea cauzei spre rejudecare.
În drept, recursul a fost întemeiat pe dispoziţiile art. 282 şi urm. Cod procedură civilă.
Faţă de data comunicării sentinţei recurate, 28.02. 2013 (f. 108 dosar fond) tribunalul constată că termenul de recurs de 15 zile prevăzut de art. 301 Cod procedură civilă, calculat de la comunicarea hotărârii, s –a împlinit la data de 18 . 03.2013 or, calea de atac a fost declarată la data de 26.03. 2013 , după expirarea termenului prevăzut de textul citat, drept pentru care , va respinge, ca tardiv, recursul declarat de debitorul Spitalul de Pneumoftiziologie RV.
Cât priveşte recursul declarat de recurentul terţ poprit AFP RV - Trezoreria RV, tribunalul îl apreciază, ca nefondat , pentru considerentele ce succed :
Recurentul terţ poprit a invocat dispoziţiile art.1 din Legea nr. 92/2011 pentru aprobarea OUG nr. 4 /2011 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea AVAS şi pentru executarea obligaţilor de plată ale instituţiilor publice stabilite prin titluri executorii, care în alin. (2) prevede că „ creanţele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor şi autorităţilor publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare, inclusiv a celor de personal, în scopul îndeplinirii atribuţiilor şi obiectivelor legale, pentru care au fost înfiinţate”.
Potrivit art. 4 alin(1) din OMFP nr. 2336 /2011 , „în situaţia în care instituţia publică sau autoritatea publică nu transmite situaţia prevăzută în anexa nr. 2 în termenul stabilit în art. 3 alin (1), unitatea teritorială a Trezoreriei Statului va proceda la indisponibilizarea sumelor din conturile instituţiei sau autorităţii publice până la nivelul sumei totale înscrise în titlul executoriu”.
Terţul poprit a comunicat situaţia disponibilităţilor de fonduri (credite bugetare deschise şi neutilizate existente în conturile debitorului Spitalul de Pneumoftiziologie RV) la date diferite şi debitorul a răspuns prin mai multe adrese în formatul prevăzut de anexa 2 a OMFP nr. 2336/2011, indicând în dreptul tuturor conturilor cifra” 0”, în sensul că nu este de acord să se indisponibilizeze nici o sumă din conturile deschise la terţul poprit, ceea ce echivalează, cu o transmitere nelegală a situaţiei prevăzute de anexa 2,cum corect a reţinut instanţa de fond, situaţie în care sunt aplicabile în cauză dispoziţiile art. 4 alin. 4 din acelaşi ordin, potrivit cu care” în cazul în care instituţia publică sau autoritatea publică nu transmite situaţia prevăzută în anexa nr. 2 în cadrul perioadei de indisponibilizare de 15 zile calendaristice de la primirea la Trezoreria Statului a adresei de înfiinţare a popririi, unitatea Trezoreriei Statului va vira în conturile indicate de executorul judecătoresc sau de organul fiscal competent în executarea silită, sumele care au fost indisponibilizate potrivit alin (1)„.
Apreciind că sunt incidente în cauză dispoziţiile art. 4 alin. 4 din OMFP nr. 2336/2011, tribunalul a respins, ca nefondat, recursul declarat de terţul poprit în temeiul art. 312 alin(1) Cod procedură civilă.
Tribunalul Tulcea
Civil - contestaţie la executare - +suspendare executare
Curtea de Apel Craiova
Acţiune în anularea hotarârii Adunării creditorilor prin care a fost aprobat Planul de reorganizare. Creanţe nedefavorizate. Interes.
Tribunalul Argeș
obligaţie de a face
Curtea de Apel Brașov
Impozitul pe teren – art. 256 din Legea nr. 571/2003. Modificarea regimului de folosinţă a unui imobil, înscris deja în registrul agricol al unei unităţi administrativ teritoriale – condiţii.
Judecătoria Alexandria
FOND FUNCIAR