Lipsa calităţii procesuale pasive ca urmare a divizării unei societăţi în mai multe societăţi comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi pârâţi în apel.

Decizie 404 din 09.09.2011


Cu privire la apelul civil de faţă reţine următoarele:

Prin sent. civ. nr. 3569/ 5.05.2011  a Jud. SIBIU  a fost admisă  excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei S.C. E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A şi s-a respins acţiunea formulată de reclamantul H. D. în contradictoriu cu pârâta S.C. E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A.

Pentru a se pronunţa această hotărâre s-au reţinut următoarele:

În urma unei sesizări pentru furt de gaze naturale, angajaţi ai E.ON Gaz Distribuţie S.A. s-au deplasat a imobilul din Sibiu, str. A. nr. 1, iar în urma constatării existenţei unei instalaţii improvizate pentru consumul de gaz metan în pivniţa imobilului, au procedat la sigilarea şi ridicarea contorului din locuinţa proprietatea reclamantului, asupra căruia s-a intervenit neautorizat. (filele 33-43 ale dosarului)

Potrivit art. 36 lit. f din Legea gazelor nr. 351/2004, operatorul licenţiat şi concesionar al sistemului de distribuţie a gazelor naturale, în speţă S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A. are dreptul să sisteze alimentarea cu gaze naturale a aparatelor de utilizare care nu respectă legislaţia în vigoare iar aparatul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale este proprietatea S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A., fiind parte din instalaţia de utilizare, conform art. 3 pct. 30 şi 51 din Legea 351/2004.

Faţă de cele de mai sus, se va admite excepţia lipsei calităţii procesuale a pasive a pârâtei S.C E.ON. Energie România S.A. şi se va respinge astfel acţiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală.

Împotriva acestei hotărâri a formulat apel reclamantul H. D. solicitând schimbarea ei în sensul admiterii acţiunii.

În motivarea apelului arată că nu a avut cunoştinţă de faptul că fosta societate E.ON Gaz România s-a divizat în S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A  şi  S.C. E.ON Gaz România şi că doreşte să se judece cu  S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A Mai arată că amenda ce i-a fost aplicată când i s-a întrerupt furnizarea gazului nu a fost corect calculată.

Apelul  este neîntemeiat.

Obiectul acţiunii reclamantului H. D. îl constituie solicitarea de obligare a pârâtei S.C. E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A la montarea contorului de gaz la imobilul reclamantului situat în Sibiu, str. A. nr. 1, jud. Sibiu. În raport de faptul că fosta societate E.ON Gaz România s-a divizat  în S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A, care este operatorul sistemului de distribuţie şi proprietarul activelor de distribuţie,  şi  S.C. E.ON Gaz România, având ca obiect de activitate furnizarea de gaze naturale în baza unui contract comercial, pârâta nu are calitate procesuală pasivă . Operatorul sistemului de distribuţie şi proprietarul activelor de distribuţie fiind S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A, pârâta nu are  nici un fel de atribuţii referitoare la montarea contoarelor de gaz, aspect înţeles de reclamant, care în apel arată că înţelege să se judece cu S.C. E.ON Gaz Distribuţie S.A.

În raport de dispoziţiile art. 294 Cod proc civ., în apel nu se pot introduce părţi noi în litigiu, aşa cum solicită reclamantul. El are însă posibilitatea de a formula o nouă acţiune în care să cheme în judecată persoana juridică ce o consideră că trebuie să aibă calitatea de pârâtă.

Problema modului de calcul al amenzii aplicate apelantului reclamant nu formează obiectul acestui proces şi nu poate fi analizată în cadrul acestei proceduri.

Faţă de cele de mai sus, în baza art. 294 şi  296 Cod proc civ. apelul a fost respins.