Punere sub interdictie

Sentinţă civilă 3552 din 21.10.2013


SENTINŢA CIVILĂ NR. 3552

Şedinţa publică  din  21.10.2013

Deliberând asupra cauzei deduse judecăţii, constată că prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei ....sub nr. ... din data de 08.01.2013, reclamanta ... a solicitat instituirea curatelei asupra mamei sale, .....

În motivarea cererii reclamanta a arătat, în esenţă, că măsura se impune întrucât mama sa este încadrată în gradul de handicap grav.

Cererea nu a fost motivată în drept.

În dovedire, reclamanta a depus certificat de încadrare în grad de handicap, din care rezultă că ... se încadrează în gradul de handicap grav, precum şi copii ale actelor de identitate ale părţilor.

La termenul de judecată din ...., reclamanta a precizat cererea în sensul că solicită punerea sub interdicţie a pârâtei.

În cauză s-a efectuat un raport de expertiză medico-legală psihiatrică asupra pârâtei, conform prevederilor art. 30 alin. 1 din Decretul nr. 32/1954.

Analizând cererea în raport de actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Aşa cum rezultă din scrisoarea medicală aflată la fila 25 din dosar şi din expertiza medico – legală (fila 56 şi urm.), pârâta ... suferă de demenţă Alzheimer stadiul sever şi de boala Parkinson. Din raportul de expertiză citat rezultă de asemenea că din cauza bolii pârâta are discernământul abolit şi nu are capacitatea psihică de a se autoconduce şi a se autoîngriji, sau de a decide asupra drepturilor şi obligaţiilor propriei persoane.

Din declaraţiile reclamantei rezultă că pârâta este îngrijit de către fiica sa, reclamanta.

Potrivit dispoziţiilor art. 164 din Codul civil, persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

În cauză fiind îndeplinite condiţiile legale privind punerea sub interdicţie a pârâtei, instanţa reţine că cererea reclamantei este întemeiată urmând a o admite şi a dispune punerea sub interdicţie a pârâtei .....

Conform art. 170 Cod civil, raportat la art. 114 – 120 Cod civil, instanţa va numi tutore pe fiica pârâtei, reclamanta .....