Recalculare pensie

Sentinţă civilă 597/2015 din 11.03.2015


R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ*

SECŢIA PENTRU CONFLICTE DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

SENTINŢA CIVILĂ NR. 597/2015

Şedinţa publică de la 11 Martie 2015

Obiectul cauzei:recalculare pensie

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 21.01.2014, aşa cum a fost precizată la data de 17.10.2010, conform încheierii de şedinţă din acea dată, reclamantul (...) în contradictoriu cu intimata (...)  a solicitat obligarea acesteia să emită o decizie prin care să-i recalculeze pensia prin valorificarea salariilor brute reieşind din adeverinţa nr. (...) eliberată de Depoul Exploatare Marfă Goleşti, precum şi să plătească acestuia diferenţele drepturilor de pensie începând cu data de 01.09.2013, actualizate la data restituirii.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că a solicitat pârâtei recalcularea pensiei prin valorificarea salariilor brute cuprinse de adeverinţa menţionată mai sus, însă aceasta a refuzat, deşi în raport de aceste venituri s-a reţinut şi s-a virat cote de contribuţii de asigurări sociale aferente.

În drept, s-a invocat Legea nr.263/2010.

În dovedirea cererii, reclamantul a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Acţiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru, potrivit art.157 din Legea nr.263/2010.

La data de 20.06.2014, pârâta a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii întrucât la determinarea punctajelor lunare s-au utilizat salarii brute sau nete, după cum erau acestea menţionate în carnetul de muncă, fiind respectate disp.art.165 din Legea nr.263/2010. A mai arătat pârâta că veniturile brute realizate de contestator nu au fost luate în calcul la stabilirea drepturilor sale de pensie deoarece nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare.

În drept, s-au invocat disp.art.201 alin.1 coroborat cu art.208 C.proc.civ., Legea nr.263/2010.

În susţinerea întâmpinării, pârâta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine pe fondul cauzei următoarele:

Prin cererea nr.64308 adresată (...)  la data de 23.08.2013, după cum arată şi pârâta prin întâmpinare, reclamantul a solicitat valorificarea la stabilirea drepturilor sale de pensie a mai multor adeverinţe şi a menţiunilor din acestea printre care s-a aflat şi adeverinţa nr.(...) eliberată de SNTFM CFR Marfă Craiova – Depoul Exploatare Marfă Goleşti ce atestă veniturile realizate de reclamant anterior datei de 01.04.20101.

Cererea formulată a fost admisă cu privire la sporul pentru condiţii nocive, solicitat cu aceeaşi ocazie a fi avut în vedere de pârâtă la stabilirea drepturilor de pensie ale reclamantului, însă a fost respinsă în ceea ce priveşte valorificarea veniturilor brute conţinute de adeverinţa nr. (...) , pârâta invocând dispoziţiile art.165 alin.1 din Legea nr.263/2010.

Potrivit acestui text de lege, la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, respectiv salariile brute, până la data de 1 iulie 1977; salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991; salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

Însă alineatul 2 al art.165 menţionează că la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin.1 se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.

Coroborând aceste dispoziţii cu art.2 lit.c din aceeaşi lege, potrivit căruia sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principiu de bază principiul contributivităţii, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite, tribunalul reţine că plata contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de stat este o condiţie pentru recunoaşterea şi stabilirea dreptului la pensie.

În acest sens s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un recurs în interesul legii, prin decizia nr.19/2011, în considerentele căreia se statuează că neluarea în considerare a unor sume care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale echivalează cu o încălcare a principiului contributivităţii.

De altfel, în acelaşi sens sunt şi disp.art.96 alin.2 din Legea nr.263/2010, potrivit cărora punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Prin urmare, la calculul drepturilor de pensie în temeiul Legii nr.263/2010 se au în vedere toate veniturile care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.

Art.165 nu ar putea fi interpretat în sensul excluderii de la valorificare a unor venituri ce au constituit bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale, pe motiv că adeverinţa eliberată de angajator nu evidenţiază salarii brute sau nete.

Tribunalul apreciază că art.165 din Legea nr.263/2010 are menirea de a clarifica, având în vedere succesiunea în timp a legilor, modalitatea de înscriere în carnetul de muncă a salariilor în cursul anilor, precum şi modalitatea de stabilire a bazei de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Altfel spus, textul de lege prevede ce salarii „se utilizează” la determinarea punctajelor lunare, pentru diverse perioade, în funcţie de legislaţia în vigoare la acel moment, reglementând deci procedura de calcul a acestor punctaje ce trebuie respectată de casa de pensii şi având caracter orientativ.

Excluderea de la valorificare a unor venituri, ce au constituit, potrivit menţiunilor din adeverinţe, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale constituie un abuz, pârâta încălcând principiul contributivităţii, precum şi disp.art.96 alin.2 din Legea nr.263/2010.

În consecinţă, în temeiul art.107 alin.3 din Legea nr.263/2010, potrivit cărora pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia, instanţa va admite acţiunea precizată şi va obliga pârâta la recalcularea drepturilor de pensie ale reclamantului prin valorificarea veniturilor brute menţionate în adeverinţa nr.(...) eliberată de Depoul Exploatare Marfă Goleşti, urmând ca diferenţele de drepturi ce rezultă din recalculare să fie acordate începând cu data de 01.09.2013, conform art.107 alin.5 din Legea nr.263/2010 (luna următoare celei în care a fost formulată cererea de recalculare), actualizate cu indicele de inflaţie.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, deşi pârâta a căzut în pretenţii, instanţa va cenzura câtimea acestora şi va obliga pârâta la plata către reclamant a sumei de 500 lei cu acest titlu, având în vedere complexitatea cauzei, practica unitară a instanţei în această speţă şi disp.art.451 alin.2 C.proc.civ.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea precizată, formulată de reclamantul (...), în contradictoriu cu pârâta (…), .

Obligă pârâta la recalcularea drepturilor de pensie ale reclamantului prin valorificarea veniturilor brute menţionate în adeverinţa nr. (...) eliberată de Depoul Exploatare Marfă Goleşti, precum şi să plătească acestuia diferenţele drepturilor de pensie începând cu data de 01.09.2013, actualizate cu indicele de inflaţie.

Obligă pârâta (...)  la 500 lei cheltuieli de judecată către contestator.

Executorie provizoriu de drept.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, apel ce se va depune la Tribunalul Argeş. Pronunţată în şedinţă publică, azi 11.03.2015, la Tribunalul Argeş – Secţia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.