Obligaţia de a nu face. Cerere de obligare a paratilor să nu procedeze la suspendarea măsurii de sistare a energiei electrice faţă de reclamant şi să emită o soluţie economică şi tehnică favorabilă pentru imobil.

Hotărâre 22160 din 20.11.2015


În drept, potrivit art.2 alin.4 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, avizul tehnic de racordare, emis de operatorul de reţea în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, conţine condiţiile tehnico-economice de racordare la reţea a unui loc de consum şi/sau de producere. 

În ceea ce priveşte etapele procesului de racordare la reţelele electrice, potrivit art.9 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, „Pentru realizarea racordării instalaţiilor unui utilizator la reţeaua electrică de interes public se parcurg, dupa caz, următoarele etape, în ordine cronologică: a) etapa preliminară de documentare şi informare a utilizatorului; b) depunerea de către utilizator a cererii de racordare la operatorul de reţea şi a documentaţiei aferente pentru obţinerea avizului tehnic de racordare; c) stabilirea soluţiei de racordare la reţeaua electrică şi emiterea de către operatorul de reţea a avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare; (...)”.

Conform art. 19 alin.(1) şi alin.(2) din acelaşi regulament, „(1) Operatorul de reţea are obligaţia de a colabora cu utilizatorul pentru stabilirea soluţiei de racordare la reţeaua electrică cea mai avantajoasă pentru utilizator din punct de vedere tehnic şi economic, ţinând seama de: a) interesele justificate ale utilizatorului care solicită racordarea; b) cerinţele tehnice privind utilizarea, funcţionarea şi siguranţa reţelei electrice;  c) necesitatea menţinerii calităţii serviciului de transport sau de distribuţie prestat pentru toţi utilizatorii din zonă. (2) Un utilizator nu poate fi racordat la o anumită tensiune nominală sau într-un anumit punct al reţelei, considerate de utilizator a fi cele mai avantajoase din punct de vedere economic, dacă acest lucru afectează siguranţa sistemului electroenergetic naţional prin nerespectarea normelor tehnice sau a standardelor de performanţă privind calitatea serviciului de transport/distribuţie al/a energiei electrice.” 

Potrivit pct.9.1. şi pct.9.2. din Anexa nr.2 la Ordinul ANRE nr.59/2013, „ 9.1. Este interzisă alimentarea cu energie electrică a clienţilor finali casnici individuali din ansamblu utilizând instalaţiile electrice realizate pentru racordarea organizării de şantier necesare construirii blocurilor şi/sau locuinţelor; 9.2. Operatorul de distribuţie concesionar are obligaţia să verifice dacă sunt respectate prevederile de la punctul 9.1 şi, în situaţia în care constată încălcarea acestora, să procedeze la deconectarea instalaţiei de racordare a organizării de şantier, cu informarea imediată a autorităţii competente.” 

Cat priveşte condiţiile în care se încheie contractul de furnizare a energiei eletrice, potrivit art.35 din HG nr.1007/2004, contractul de furnizare se încheie în condiţiile stabilite prin avizul tehnic de racordare, ce constituie parte integrantă din acesta. În situaţiile în care la locul de consum respectiv există un aviz tehnic de racordare de la un contract anterior, acesta se poate prelua în cadrul unui nou contract, în condiţiile prevăzute în Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public. 

Conform art.44 alin.1 din H.G. nr.1007/2004, pentru fiecare loc de consum, contractul de furnizare a energiei electrice se încheie pe o durată nedeterminată sau convenită de părţi, durată mai mică sau cel mult egală cu cea prevăzută în avizul tehnic de racordare.

În speţă, în legătură cu petitul nr.2 al cererii introductive de instanţă, având în vedere faptul că reclamantul a formulat cerere de racordare la reţeaua electrică a unui imobil compus din 11 apartamente şi parţi comune, instanţa apreciază că reclamantul nu este îndreptăţit să invoce dispoziţiile Anexei nr.2 la Regulamentul aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, inclusiv art.2.1., întrucat aceasta anexă se referă doar la racordarea unei locuinţe individuale la reţeaua eletrică de distribuţie, iar nu şi la racordarea la reţeaua eletrică a unui ansamblu de locuinţe.

Condiţiile speciale de racordare a unui ansamblu de locuinţe sunt prevăzute în Anexa nr.3 al Ordinului ANRE nr.59/2013.

Prin urmare, reclamantului îi revine obligaţia de a achita toate costurile necesare racordării imobilului situat în Bucureşti, str. - la reţeaua de energie electrică.

Cat  priveşte obiecţiunile reclamantului referitoare la soluţia tehnică propusă de operatorul de reţea pentru imobilul din str. - sector 3, instanţa a observat că anterior formulării cererii de chemare în judecata reclamantul a prezentat operatorului de reţea date nereale privind caracteristicile tehnice ale locului de consum, în sensul că a omis să aducă la cunoştinţa faptul că imobilul este compus din 11 apartamente si parti comune („FDCP–8”) (f.16).

Ţinând seama de considerentele raportului de expertiză întocmit de expert tehnic judiciar Creţu Nicoleta-Corina, de cuprinsul avizului tehnic de racordare nr.92271655/20.12.2013, prin care reclamantul a declarat că puterea maxim simultan absorbită a locului de consum este de doar 3,26 kVa/3 kW, pentru ca prin cererea din 12.03.2014 să declare că puterea maxim simultan absorbită a locului de consum – imobil locuinţe tip Ds+P+3E+Pod din str. Marului nr.71 este de 60 kW/65,22 kVa (5 kW pentru fiecare apartament şi spaţiu comun), instanţa constată că, în speţă, cererea de racordare la reţeaua de energie electrică formulată de - a nesocotit şi dispoziţiile art.13 lit.f) din Ordinul ANRE nr.59/2013.

Instanţa constata ca abia prin cererea formulata în vederea obţinerii avizului tehnic de racordare nr.132255390/12.03.2014, reclamantul a adus la cunoştinţa operatorului de reţea situaţia reala a imobilului, precum şi puterea maxim simultan absorbită (60 kW/65,22kVa) (f.108).

Având în vedere faptul că masurarea energiei eletrice se realizează prin contor monofazat, precum şi împrejurarea că reclamantul nu a solicitat emiterea avizului tehnic de racordare cu luarea în considerare şi a branşamentului trifazic, instanţa va înlătura ca neîntemeiate obiecţiunile formulate de reclamant împotriva raportului de expertiză sub acest aspect.

Faţă de cele mai sus expuse, ţinând seama de concluziile raportului de expertiză judiciara întocmit de expert Creţu Nicoleta-Corina, prin care s-a stabilit că soluţia de racordare a imobilului situat în Bucureşti, str. - la reţeaua de distribuţie a energiei eletrice de joasă tensiune, şi anume la stalpul aflat la 10m faţă de imobilul sus-menţionat nu respectă cerinţele tehnice prevăzute de art.19 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, precum şi împrejurarea că de la bun început cererea de racordare la reţeaua de energie eletrică a fost formulată cu încălcarea dispoziţiilor art.13 şi art.14 din Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, instanţa apreciază nejustificata solicitarea reclamantului de obligare a operatorului de reţea de a emite o soluţie tehnica cu privire la acest punct al reţelei.

Referitor la capatul de cerere nr.1, având în vedere faptul că, pe de o parte, prin Avizul tehnic de racordare nr.20210286 din 01.06.2012 s-a aprobat racorarea la reţeaua eletrică a obiectivului aviz temporar prelungire care era valabil pana la data de 01.09.2012 (f.66), iar, pe de altă parte, faptul că în baza art.35 din H.G. nr.1007/2004 acest aviz constituie parte integrantă a Contractului de furnizare a energiei electrice la consumatori finali nr.1984391211 din 06.06.2012, care putea fi încheiat pe o durată cel mult egala cu cea prevăzută în avizul tehnic de racordare (art.44 H.G. nr.1007/2004), instanţa apreciază că după expirarea avizului tehnic de racordare reclamantul nu este îndreptăţit să solicite obligarea furnizorului de energie eletrică de a nu întrerupe furnizarea energiei electrice în baza acestui contract.

Ca atare, în speţă, sistarea furnizării energiei electrice se putea efectua de furnizorul de energie electrică şi în baza art.9.1 din Anexa nr.3 la Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public aprobat prin Ordinul ANRE nr.59/2013, precum şi în considerarea faptului că reclamantul a omis să formuleze cerere de reactualizare a avizului tehnic de racordare.

Faţă de cele mai sus reţinute, instanţa va respinge în rest cererea, ca neîntemeiata.