Contestaţia la executare

Sentinţă civilă 480 din 29.06.2016


Pe rol fiind acţiunea civilă  formulată de contestatorul L.D. L., în contradictoriu cu  intimata C.  N. .. A… D. .R S.A. prin D. R. .D..P.T., având ca obiect contestaţia la executare.

La apelul nominal făcut în şedinţa  publică se constată lipsa părţilor.

S-a făcut referatul oral al cauzei de grefierul de şedinţă care învederează că în prezenta cauză a fost amânată pronunţarea la data de 15 iunie 2016 pentru astăzi  29 iunie 2016. Mersul dezbaterilor a fost  consemnat în încheierea şedinţei publice din data de  15 iunie 2016, ce face parte integrantă din prezenta sentinţă.

La data de 29.06.2016 contestatorul a depus concluzii scrise.

Prin contestaţia la executare silită înregistrată la data de . pe rolul J.O.  sub nnr. ., contestatorul L. D.în contradictoriu cu intimata C.  N. .. A… D. .R S.A. prin D. R. .D..P.T.,, a solicitat desfiinţarea formelor de executare din dosarul execuţional  nr. . al BEJ …, inclusiv a titlului executor,  respectiv procesul verbal de contravenţie seria .. nr. … emis de CNADNR S.A. şi  exonerarea de la plata sumei de 28 Euro la cursul  de schimb  corespunzător plus 254,40 lei cheltuieli de executare.

În motivarea contestaţiei la executare se arată că, în fapt, executarea silită din dos. execuţional nr. … al BEJ … este lovită de nulitate. Având în vedere  decizia nr. 895/ 17.12.2015 a Curţii Constituţionale, prin care au fost declarate neconstituţionale  disp. art. 641 şi art. 666 Cod procedură civilă, rezultă că, întrucât executarea  silită nu a fost încuviinţată  de către instanţa de judecată, însăşi executarea silită  încuviinţată doar de către  executorul judecătoresc este lovită de nulitate.

Se mai arată că, având în vedere  decizia nr. 6/16.02.2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,  prin care s-a stabilit ca  semnătura electronică a agentului constatator  în procesele verbale de contravenţie emise  în baza OG nr. 15/2002 duce la anularea proceselor verbale de contravenţie  de pe care lipseşte  semnătura  olografă a agentului constatator, se impune  constatarea nulităţii titlului executor, în speţă a procesului verbal de contravenţie seria . nr. . ce reprezintă titlu executor, temei al executării silite.

Contestatorul mai arată că , aşa cum rezultă din disp. art. 706 Cod procedură penală,  dreptul de a obţine  executarea silită este prescris, situaţi în care nu datorează nici o sumă de bani creditorului.

În drept,  contestatorul invocă  art.712  şi urm. , art. 453 Cod procedură civilă.

În dovedire, contestatorul  a solicitat proba cu înscrisuri.

La data de  10.05.2016 intimata C.  N. .. A… D. .R S.A. prin D. R. .D..P.T.,  ,  a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei la executare  formulate de contestatorul L.D Împotriva  executării silite  pornite în  dosarul execuţional . al BEJ . şi continuarea formelor de executare pentru executarea silită a titlului  executoriu proces verbal de constatare a contravenţiei ...

În motivarea întâmpinării se arată că  petentul a circulat fără rovinietă  valabilă însoţită de  copia facturii fiscale corespunzătoare, aşa cum prevede  art. 8 din OG  nr. 15/2002, modificată prin  Legea nr. 424/2002, OG nr. 51/2004, Lg.61/2009, Ordonanţa nr. 8/2010.

Procesul verbal a fost întocmit cu respectarea prevederilor art. 19 din OG nr. 2/2001. În ceea ce priveşte decizia ICCJ nr. 6/2015 se arată că aceasta  îşi produce  efecte pentru viitor.

Prin  contestaţia la executare nu se poate  solicita anularea titlului executoriu, respectiv procesul verbal  de constatare a contravenţiei sau  alte apărări de fond împotriva  titlului executoriu deoarece legea prevede în acest scop o altă cale de atac, conform art. 399 al.3 Cod procedură penală iar în speţă calea de atac o reprezintă o plângere contravenţională.

În drept, intimata a invocat disp. art.  205, art. 714 al.1 şi 2 C.pr.civ.

Contestaţia la executare a fost legal timbrată cu suma de 30,3 lei, calculată  conform disp. art. 10 al.2 din O.U.G. 80/2013, potrivit  chitanţei  Seria . Nr.. din data de . emisă de Oraşul …

La solicitarea instanţei, BEJ ..  a comunicat,  în copie conformă cu originalul,  dosarul execuţional nr. ….

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că,  potrivit dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit. a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, iar nulitatea se constată şi din oficiu.

Pe cale de consecinţă, întrucât procesul verbal de constatare  şi sancţionare a contravenţiei nu conţine semnătura olografă a agentului constatator, ci doar o semnătura electronică, acesta este lovit de nulitate absolută.

Pe de altă parte, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator are semnificaţia neîntrunirii tuturor condiţiilor de formă cerute de lege pentru ca procesul verbal menţionat să fie titlu executoriu.

Procesul verbal fiind lovit de nulitate absolută, creanţa arătată  în înscris nu este certă, lichidă şi nici exigibilă, după cum reiese din  interpretarea prevederilor art. 663 alin. 2-4 Cod de procedură civilă. Aşa fiind, în cadrul executării silite săvârşite, sunt încălcate dispoziţiile art. 663 alin. 1 Cod de procedură civilă, potrivit căruia executarea silită nu se poate face decât dacă creanţa este certă, lichidă şi exigibilă.

Faţă de considerentele ce precedă, constatând nerespectarea dispoziţiilor legale menţionate, ţinând seama de prevederile art. 704 Cod de procedură civilă, instanţa  va admite contestaţia la executare şi va anula executarea silită pornită în dosarul nr., al Biroului Executor Judecătoresc, creditor CNADR, debitor LDL.

În baza art. 453 alin. 1 C.proc civ, instanţa urmează  să oblige intimata  să plătească contestatorului  30,30  lei, cheltuieli de judecată.

Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul L.D. L.  domiciliat în nr., jud., în contradictoriu cu  intimata C.  N. .. A… D. .R S.A. prin D. R. .D..P.T.,, cu sediul în str., nr. jud..

Anulează executarea silită pornită în dosarul nr., al Biroului Executor Judecătoresc, creditor CNADR, debitor L D. L.

Obligă intimata CNADR să plătească contestatoarei suma de 30,30 lei, cheltuieli de judecata.

Cu drept de apel, în 30 zile de la comunicare.

În baza disp. art. 425 alin. 3 teza finală, art. 471 alin. 1 C.pr.civ., pentru exercitarea căi de atac a apelului, cererea şi motivele se vor depune la J. O. sub sancţiunea nulităţii.

În baza art. 720 alin. 4 C.pr.civ., la rămânerea definitivă a hotărârii , din oficiu şi de îndată aceasta va fi comunicată şi executorului judecătoresc.