Anulare act contract vânzare-cumpărare

Sentinţă civilă 535/2015 din 03.09.2015


SENTINŢA CIVILĂ NR. 535

Şedinţa publică din 03 septembrie 2015

Preşedinte:  E.P.

Grefier: L.R.

Se procedează la soluţionarea cauzei având ca părţi pe reclamanta S.C. „.... S.R.L. ... şi pe pârâţii ..........  prin mandatar .... ...., pentru anulare act – contract de vânzare - cumpărare.

La apelul nominal se prezintă reprezentantul reclamantei, avocat ... din Baroul .... lipsă fiind părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Cererea este legal timbrată cu suma de 405 lei taxa judiciară de timbru.

Grefierul de şedinţă efectuează referatul oral asupra stadiului cauzei, după care instanţa îşi verifică competenţa.

Se pun în discuţie cererile de probaţiune pe care le implică înscrisurile ataşate cererii introductive.

Reprezentantul reclamantei solicită admiterea cererilor de probaţiune pe care le implică înscrisurile ataşate cererii introductive.

Nemaifiind alte probe de administrat, instanţa declară încheiată etapa de cercetare a procesului şi acordă cuvântul pentru dezbaterea fondului cauzei.

Reprezentantul reclamantei solicită admiterea cererii aşa cum a fost formulată. Cu cheltuieli de judecată.

JUDECATA:

Constată că, prin cererea înregistrată la 31 martie 2015 la această instanţă, reclamanta S.C. „....” S.R.L. ... în contradictoriu cu pârâţii ........prin mandatar ...., Holzer ...., a solicitat anularea (nulitatea absolută) a Contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub numărul ..... la B.N.P. ...., prin care H.T. prin mandatar T.I. conform procurii autentificate sub nr. .... la B.N.P. ....., a vândut liber de sarcini cumpărătorului T.I. imobilele înscrise în CF nr. .... cu număr topografic ..... şi nr. ..., compuse din vie cu suprafeţele de 2.100 mp, 9.600 mp şi 8.300 mp, dobândite prin reconstruire de sub B.1. Reclamanta a mai solicitat să se dispună anularea (nulitatea absolută) a Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat sub nr. ..... la B.N.P. ....., prin care  D.K. prin mandatar T.I., conform procurii speciale nr. III UZ 297/2011/Notariat ..., a vândut liber de sarcini cumpărătorului .T.I. imobilul înscris în CF nr. .. . nr. top. ....., compus din teren extravilan vie, în suprafaţă de 56.500 mp de sub A.1, dobândit prin reconstituire de sub B.1.1. A mai solicitat rectificarea înscrierilor în cartea funciară în sensul radierii dreptului de proprietate înscris pe numele pârâţilor de ordin 1, precum şi obligarea pârâţilor la plata şi cheltuieli de judecată.

În motivare, reclamanta a argumentat că, prin Sentinţa civilă nr. .... pronunţată de Judecătoria Lipova în Dosar nr. ...., modificată în parte prin Decizia civilă nr. .... pronunţată de Tribunalul Arad, s-a constatat nulitatea absolută parţială a Titlului de proprietate nr. ....., eliberat în favoarea lui H.T., pentru suprafaţa de 4058 mp din parcela cu număr topografic ....., respectiv a suprafeţei de 4425 mp din parcela cu număr topografic ... şi a Titlului de proprietate nr. ...... eliberat în favoarea lui  D.K., pentru suprafaţa de 3272 mp din parcela cu număr topografic ...... Reclamanta a precizat că instanţele de judecată au constatat nulitatea absolută a titlurilor de proprietate.

În drept, reclamanta a invocat art. 3 alin. 24 din Legea nr. 169/1997.

În probaţiune, reclamanta a depus următoarele înscrisuri; copia Sentinţei  civile nr. ..... pronunţată de Judecătoria Lipova în Dosar nr. ...., copia Deciziei civilă nr. ..... pronunţată de Tribunalul Arad, copia Contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub numărul ...... copia Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat sub nr. ....... şi copia extraselor de carte funciară nr. ... şi CF nr. .......

 Prin cererea precizată, reclamanta a precizat că, în urma discuţiilor purtate cu pârâtul T.I. şi în calitatea de mandatar al pârâţilor, acesta nu se opune anulării contractelor, motiv pentru care reclamanta precizează că nu solicită remiterea preţului actualizat decât în caz de opunere.

Pârâţii nu au depus întâmpinare, alte cereri sau apărări în scris.

Verificându-şi competenţa potrivit dispoziţiilor art. 131 raportat la art.650 Cod procedură civilă, instanţa constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere.

 În soluţionarea cererilor de probaţiune formulate de către părţi, se procedează astfel:

 În temeiul dispoziţiilor art. 254 alin. 1 Cod procedură civilă, va încuviinţa ca vizând probe necesare soluţionării cauzei cererile de probaţiune aferente înscrisurilor ataşate cererii de chemare în judecată, respectiv: copia Sentinţei  civile nr. ..... pronunţată de Judecătoria Lipova în Dosar nr. ...., copia Deciziei civilă nr. .... pronunţată de Tribunalul Arad, copia Contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub numărul .... copia Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat sub nr. .... şi copia extraselor de carte funciară nr. ....

Potrivit dispoziţiilor art. 238 alin. 1 Cod procedură civilă, nemaifiind alte probe de administrat, instanţa va constata că nu este cazul să se stabilească durata estimativă a procesului, întrucât cauza se află în stare de soluţionare.

Din probele administrate în cauză, respectiv: copia Sentinţei  civile nr. ...... pronunţată de Judecătoria Lipova în Dosar nr. ...., copia Deciziei civilă nr. .... pronunţată de Tribunalul Arad, copia Contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub numărul ...., copia Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat sub nr. .... şi copia extraselor de carte funciară nr. ...., instanţa reţine că, între părţi, se poate identifica existenţa următorului raport juridic:

Prin Sentinţa civilă nr. .... pronunţată de Judecătoria Lipova în Dosar nr. ...., modificată în parte prin Decizia civilă nr. ... pronunţată de Tribunalul Arad, s-a constatat nulitatea parţială absolută a Titlului de proprietate nr. ...., eliberat în favoarea lui H.T., pentru partea din suprafeţele înscrise în acesta aferentă suprafeţei de 4058 mp din parcela cu număr topografic ... suprafeţei de 4425 mp din parcela cu număr topografic ... şi a Titlului de proprietate nr. .... având ca titulari pe D.K. şi W.E., pentru suprafaţa de 3272 mp din parcela cu număr topografic .... Prin aceeaşi hotărâre, au fost obligaţi pârâţii T., intervenienţi în acel proces, să îi permită reclamantei să îşi exercite dreptul de proprietate asupra suprafeţelor pentru care s-au anulat titlurile de proprietate specificate în hotărâre.

Cum, pentru parcelele identificate în hotărâre ca fiind afectate de nulitate absolută parţială titlurile specificate, titularii înscrişi în cele două titluri, H.T. şi D.K., prin mandatarul T.I. au încheiat două contracte de vânzare – cumpărare – respectiv Contractul de vânzare – cumpărare autentificat sub numărul ...... la B.N.P. ....., prin care H.T. prin mandatar T.I. conform procurii autentificate sub nr. 28/18.01.2006 la B.N.P. ...., a vândut cu specificarea liber de sarcini cumpărătorului  T.I. imobilele înscrise în ....., cu număr topografic ... de sub A.1; nr. .. de sub A.2 şi nr. 1..., compuse din vie cu suprafeţele de 2.100 mp, 9.600 mp şi 8.300 mp, dobândite prin reconstruire de sub B.1, precum şi Contractul de vânzare – cumpărare  autentificat sub nr. ..... la B.N.P. . . prin care D.K. prin mandatar T.I., conform procurii speciale nr. III UZ 297/2011/Notariat .., a vândut, tot cu specificarea liber de sarcini cumpărătorului T.I. imobilul înscris în CF nr. .... nr. top. ...., compus din teren extravilan vie, în suprafaţă de 56.500 mp de sub A.1, dobândit prin reconstituire de sub B.1.1 – se impune examinarea valabilităţii acestora în condiţiile în care se invocă de către reclamantă nulitatea absolută a  acestor contracte.

Din hotărârea prin care s-a aplicat sancţiunea nulităţii absolute pentru suprafeţele specificate, rezultă că, temeiul de drept  pentru care s-a aplicat această sancţiune pentru suprafeţele din cele două titluri specificate, îl constituie art. III alin. 1 lit. a pct. iii şi alin. 2 din Legea nr. 169/1997. Aceste texte legale au următorul conţinut: ,,(1) Sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, următoarele acte emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare şi ale prezentei legi:

a) actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum sunt:

(…)

(iii) actele de reconstituire şi constituire a dreptului de proprietate în favoarea altor persoane asupra terenurilor proprietarilor care nu au fost înscrişi în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat terenurile statului sau acestea nu au fost preluate de stat prin acte translative de proprietate” Iar alin. 2^4 prevede; ,,În cazul unor înstrăinări succesive ale terenurilor, cel care a vândut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat să remită preţul actualizat fostului proprietar rămas fără teren”. Din acest text legal, rezultă implicit că legiuitorul a exclus ipoteza ocrotirii drepturilor dobândite asupra terenurilor respective de cumpărătorii subsecvenţi, chiar dacă sunt de bună credinţă, pentru această teză, în mod întemeiat reclamanta invocând şi Deciziile Curţii Constituţionale nr. 746/2008 şi nr. 743/2012.

În consecinţă, fiind incidente în cauză efectele nulităţii în cascadă, respectiv cel că nulitatea care afectează titlul celui care înstrăinează un imobil antrenează şi nulitatea titlului dobânditorului, pentru considerentele expuse, instanţa va admite cererea formulată de reclamanta S.C. „...” S.R.L. .., cu sediul în ...... în contradictoriu cu pârâţii T.I., domiciliat în ......., T.M., ........, H.A. prin mandatar T.I., domiciliată în ......, H.E. prin mandatar T.I., domiciliat în ......... şi D.K. prin mandatar T.I., domiciliată în .......

Va constata nulitatea absolută a Contractului de vânzare – cumpărare autentificat prin Încheierea nr. ...... la B.N.P. ..... şi a Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat prin Încheierea nr. .... la B.N.P. .....

Va dispune  efectuarea cuvenitelor operaţiuni în cartea funciară prin Biroul de Carte Funciară.

Constatând că s-au solicitat cheltuieli de judecată de către reclamantă, în baza art. 451 – 453 Cod procedură civilă, va obliga pârâţii să plătească reclamantei suma de 405 lei cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cerere.

Admite cererile de probaţiune implicate de înscrisurile ataşate cererii de chemare în judecată, respectiv; copia Sentinţei  civile nr. ..... pronunţată de Judecătoria Lipova în Dosar nr. .... copia Deciziei civilă nr. .... pronunţată de Tribunalul Arad, copia Contractului de vânzare – cumpărare autentificat sub numărul ...., copia Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat sub nr. .... şi copia extraselor de carte funciară nr....

Constată că nu este cazul să se stabilească durata estimativă a procesului, întrucât cauza se află în stare de soluţionare.

Admite  cererea formulată de reclamanta S.C. „...” S.R.L. ...., cu sediul în ....... în contradictoriu cu pârâţii T.I., domiciliat în ......., T.M., domiciliat în ........, H.A. prin mandatar T.I., domiciliată în ........., H.E. prin mandatar T.I., domiciliat în ........ şi D.K. prin mandatar T.I., domiciliată în .................

Constată nulitatea absolută a Contractului de vânzare – cumpărare autentificat prin Încheierea nr. .... la B.N.P. ...... şi a Contractului de vânzare – cumpărare  autentificat prin Încheierea nr. .... la B.N.P. .....

Dispune efectuarea cuvenitelor operaţiuni în cartea funciară prin Biroul de Carte Funciară.

Obligă pârâţii să plătească reclamantei suma de 405 lei cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare.

În baza art. 425 alin. ultim Cod procedură civilă, în cazul exercitării căii de atac, cererea de apel se va depune la Judecătoria Lipova.

Pronunţată în şedinţa publică din  03 septembrie 2015.

Preşedinte, Grefier,

E.P. L.R.