Acţiune în anulare hotărâre contract de muncă. modificarea duratei contractului individual de muncă. durată nedeterminată. legalitatea cererii

Sentinţă civilă . din 20.01.2016


Prin acţiunea înregistrată la nr. … din …, reclamanta NC a formulat în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratului Şcolar Judeţean plângere împotriva hotărârii (deciziei) nr. … din … , solicitând anularea in tot a acesteia ca nelegală si  obligarea pârâtului sa emită o alta hotărâre, prin care sa aprobe modificarea contractului de munca nr. … din … cu actul adiţional nr…. din …., din perioada determinata in perioada nedeterminata.

În motivarea acţiunii a arătat că, din anul 2007 deţine funcţia de profesor suplinitor calificat, catedra de Istorie - Cultura Civica la Scoală …, pe baza de contract de munca pe perioada determinata.

Capitolul VII din Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4895/2014, in aplicarea art. 253 din Legea nr. 1/2011 (Legea Educaţiei Naţionale) reglementează : "Repartizarea pe perioada nedeterminata a cadrelor didactice, calificate, angajate cu contract individual de munca pe perioada determinata", conform art. 58 alin. 1 si 2 din prezentul Ordin :

Art. 58 alin. 1 prevede expres : "Cadrele didactice calificate, care au obţinut nota/media de cel puţin 7 (şapte) la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în şedinţă publică organizată de inspectoratul şcolar, pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) şi are viabilitate, cu respectarea cumulativă a condiţiilor generale şi specifice din prezenta Metodologie".

A menţionat reclamanta că, îndeplineşte toate cerinţele impuse de lege: a obţinut nota peste 7 la un concurs naţional unic de titularizare in ultimii 6 ani (respectiv 2013); este  angajata cu contract individual de munca pe perioada determinata (anexez contractul nr. …. din …. si actul adiţional);postul este vacant in urma transferului titularului;postul are viabilitate 4 ani.

In mod nelegal, a susţinut reclamanta, prin hotărârea menţionata, Consiliul de Administraţie i-a respins cererea sa, motivând greşit si fara temei legal ca „incepand cu … a intrerupt activitatea, suspendandu-se pentru creştere copil".

Conform art. 51 alin. 1 din Codul Muncii „contractul de munca poate fi suspendat pentru creştere copil in vârsta de pana la 2 ani".

Suspendarea pentru creşterea copilului - expres reglementata de Codul Muncii - nu reprezintă o întrerupere a contractului de munca, in aceasta perioada nu inceteaza in niciun mod efectele contractului de munca, inclusiv dreptul de a fi titularizată pe post.

 Cu decizia nr. … din … dovedeşte ca este angajata cu contract de munca, in sensul art. 58 (1) din Ordin.

A mai arătat reclamanta că, la fel de greşita este si motivarea ca postul este ocupat temporar de  IM ca suplinitor in baza unui contract de munca pe perioada determinata, întrucât acesta nu îndeplineşte condiţiile de titularizare.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 8 rap. la art. 18 din Legea nr. 554/2004.

În dovedirea acţiunii reclamanta a depus înscrisuri-filele 5-21,44-47,54-56,69,74-82.

Au fost depuse de către reclamantă şi concluzii scrise.

La data de 29.07.2015, pârâtul INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN TELEORMAN  a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată, arătând că:

În conformitate cu prevederile Metodologiei - cadru de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul Şcolar 2014-2015, aprobată prin OMEN nr. 5451/2013, modificată şi completată prin OMEN nr. 3080/2014, titularizarea/ încadrarea pe perioadă nedeterminată pe un post/catedră didactică vacantă se face prin etape de mobilitate de: transferare a personalului didactic titular disponibilizat prin restrângere de activitate; pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ preuniversitar, la cerere, al personalului didactic titular, pe criteriul apropierii de domiciliu, prelungire a duratei contractelor individuale de muncă, în anul şcolar 2014-2015, pentru personalul didactic angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, care a dobândit cel puţin definitivarea în învăţământ, în baza notei/mediei de repartizare de minimum 7 (şapte) obţinute la concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, ocupare a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/titularizabile de unităţile de învăţământ, prin concurs, în baza mediei de repartizare de minimum 7 (şapte).

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman nu poate dispune angajarea pe perioadă nedeterminată/titularizarea unui cadru didactic pe un post/catedră didactică vacantă/rezervată la o unitate de învăţământ, deoarece începând cu data de … reclamanta a intrerupt activitatea, suspendând contractul de munca pentru creşterea si îngrijirea copilului.

Postul didactic/catedra in anul şcolar … a fost ocupat de numitul IM, in baza unui contract de munca pe perioada determinata - post ce a fost repartizat in şedinţa publica organizata de ISJ Teleorman .

In acest context, solicitarea reclamantei este total nefondata si nu justifica in niciun fel cererea formulata.

A mai arătat pârâtul că, nu contestă contractul de munca al reclamantei, insa la momentul şedinţei publice din data de …, aceasta nu ocupa efectiv postul/catedra de istorie de la scoală Gimnaziala … .

Consideră pârâtul că, reclamanta nu  îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 58 din OMEN 4895/2014.

In drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.205 C.pr civ.

A solicitat  judecarea cauzei si in lipsă .

Analizând cererea reclamantei prin prisma probelor administrate şi a prevederilor legale incidente în cauză instanţa constată că, este fondată reţinându-se că:

Reclamanta NC deţine funcţia de profesor suplinitor calificat, catedra de istorie - cultura civica la Scoală …, conform contractului individual de munca pe perioada determinată, nr. … din …, modificat prin actul adiţional nr….-filele 16-17 dosar.

Începând cu data de …, reclamanta a întrerupt activitatea pentru creştere copil în vârstă de până la 2 ani, activitate ce a fost reluată la data de … aşa cum reiese din decizia nr….

Prin prezenta acţiune reclamanta solicită obligarea pârâtului să modifice contractul său individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată.

Potrivit art.253 alin.1 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 astfel cum a fost modificat prin OUG nr.16 din 09.04.2014:”Cadrele didactice calificate, care au obţinut nota/media de cel puţin 7 (şapte) la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar în ultimii 6 ani şi care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în şedinţă publică organizată de inspectoratul şcolar, pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/catedra este vacant(ă) şi are viabilitate.”

Ordinul nr. 4895 din 10 noiembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2015 – 2016 transpune în mod exact, la art.58 din anexă,conţinutul textului legal precitat.

Probatoriul administrat în cauză susţine legitimitatea pretenţiilor reclamantei, astfel:

Înscrisul aflat la fila 47 –Titularizare 2013 atestă faptul că, reclamanta a obţinut peste nota 7 (şapte) la  concurs naţional unic de titularizare.

Din adeverinţa nr….-fila 69 reiese că, postul de istorie - cultura civica de la Scoală Gimnaziala … este vacant, având o viabilitate de cel puţin 4 ani de la data de … până la ….

Reclamanta îndeplineşte şi condiţia cumulativă de a fi angajată cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, înscris aflat la fila-17.

Refuzul pârâtului de soluţionare favorabilă a cererii reclamantei exprimat prin adresa nr…. motivat de faptul că, reclamanta a întrerupt activitatea, postul fiind ocupat de un alt cadru didactic, este unul nelegal, deoarece pe perioada cât reclamanta s-a aflat în concediu pentru creşterea copilului,contractul său individual de muncă nu a încetat, ci a fost suspendat.

Chiar pârâtul a dispus prelungirea contractului individual de muncă al reclamantei în perioada … prin decizia nr….-fila 12, neputând susţine că, nu este îndeplinită această cerinţă a legii.

Abordarea pârâtului este una greşită şi din perspectiva prevederilor Ordinul nr. 4895 din 10 noiembrie 2014, care în Nota la Anexa 3 stipulează că:” În cazul întreruperii activităţii la catedră, în perioada ultimilor doi ani şcolari, se iau în considerare calificativele pentru ultimii doi ani şcolari în care cadrul didactic şi-a desfăşurat activitatea.”

Reclamanta a depus la dosar şi procesul verbal din …-filele 70-73, prin care consiliul de administraţie al şcolii şi-a exprimat acordul de modificare a contractului său individual de muncă pe perioadă nedeterminată, cerinţă însă care nu a mai fost instituită în urma modificării art.253 din Legea nr.1/2011 prin OUG nr.16/2014.

Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a înlătura reclamanta de la beneficiul prevederilor legale aplicabile în cauză, urmând a admite acţiunea şi a obliga pârâtul să emită o hotărâre, prin care să modifice contractul său individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată.