Acţiunea pauliană. Reglementare. Condiţii de exercitare.

Sentinţă civilă 459 din 31.01.2006


 Actiunea pauliana. Reglementare. Conditii de exercitare.

Dreptul creditorilor de a recurge la actiunea pauliana este reglementat de art.975 Cod civil potrivit caruia „creditorii pot, de asemene, în numele lor personal, sa atace actele viclene facute de debitori în prejudiciul drepturilor lor.

Pentru exercitarea actiunii pauliene, textul, art.975 Cod civil, fixeaza doua conditii: actele atacate trebuie sa pricinuiasca un prejudiciu creditorului si sa fie frauduloase(viclene).

Prejudiciul nu exista decât în caz de insolvabilitate a debitorului.

Reclamanta B. D. D. a chemat în judecata pârâtii P.L. si N.M.  solicitând instantei ca prin sentinta ce se va pronunta, sa se dispuna  anularea actului de donatie autentificat sub nr. 3503/27 mai 2004 încheiat între cei doi pârâti în frauda sa, cu cheltuieli de judecata.

Solutionând cauza, Judecatoria Tg-Jiu prin sentinta civila nr. 459 din 31 ian. 2006, a respins actiunea civila pentru constatare nulitate act de donatie-actiune revocatorie (pauliana) formulata de  reclamanta împotriva pârâtilor.

A fost respinsa cererea pârâtilor privind cheltuielile de judecata.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut ca,  reclamanta nu a dovedit în sensul cercetarii judecatoresti ca prin insolvabilitatea de catre pârâti, si nu a facut dovada complicitatii la  frauda a pârâtei cu care debitorul  pârât a încheiat actul atacatul atacat , iar din  adeverinta nr. 233/2006,  aflata la fila 33 din dosar  rezulta ca pârâtul  este elev, frecventând cursurile Grupului Scolar Bîrsesti.

Împotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta , criticând-o pentru nelegalitate si netemeinicie. A sustinut în esenta ca, în mod  gresit a fost respinsa actiunea formulata de , întrucât actul  de donatie  a fost încheiat în frauda sa, dupa producerea accidentului din 7 aprilie 2004 de catre pârât, în urma caruia a suferit leziuni fizice pentru  a caror vindecare i-a fost eliberat certificat medico legal pentru 50 – 55  zile de îngrijiri medicale.

Ca promovarea actiunii revocatorie, nu este conditionata de existenta  unui titlu executoriu, fiind suficient sa dovedeasca reclamanta ca împotriva celui care procedat înstrainarea bunului, se prefigureaza o  creanta.

Arata ca in cauza sunt  îndeplinite conditiile cerute de art. 975 Cod. Civil , reclamanta fiind scutita de a face dovada conventiei frauduloase,  a dobânditorului bunului, întrucât actul încheiat este cu  titlu gratuit.

Ca, ulterior, încheierii actului de donatie si respectiv la 31 mai 2004 pârâtul a înstrainat si restul bunurilor din patrimoniul, respectiv partea sa din imobilele situate în intravilanul comunei Albeni, precum si partile sociale ce le avem iu calitate de asociat la SC.VICEN SRL,de unde se poate concluziona ca a urmarit sa devina insolvabil.

Invoca apelanta ca are o creanta certa, lichida si exigibila, potrivit sentintei penale nr. 6603 din 12.dec. 2004, pronuntata de Judecatoria Tg. Jiu, modificata partial prin decizia nr. 117 A din 2 febr. 2005, pronuntata de Tribunalul Gorj, iar pârâtul prin înstrainare bunurilor proprietatea sa, a urmarit sa-si micsoreze patrimoniu devenind insolvabil.

Prin decizia civila nr. 423/A/23 mai 2006 pronuntata de Tribunalul Gorj în dosar nr. 14676/civ/2006, a fost admis apelul schimbata sentinta, în sensul ca a fost admisa actiunea cu completarea ulterioara si dispusa revocarea actului de donatie autentificat sub nr 3503 din 27 mai 2004 de catre BNP Asociati - A. M., numai îi masura prejudiciului suferit de reclamanta si respectiv limitele creantei pentru a carei realizare a intentat actiunea revocatorie.

Au fost obligati intimatii pârâti si la plata cheltuielilor d< judecata efectuate de catre reclamanta, în cuantum de 355 RON.

Pentru a pronunta aceasta decizie s-a retinut ca în cauza suni îndeplinite conditiile prevazute de art. 975 Cod civil, actul atacat fiind dovedit ca fraudulos si astfel impozabil reclamantei.

Împotriva acestei decizii au formulat recurs pârâtii criticând-c pentru nelegalitate.

Au aratat ca hotarârea a fost data cu încalcarea legii si anume instanta a extins norma juridica dincolo de ipotezele la care ea se aplica, interpretând restrictiv conditiile de admisibilitate prevazute de art. 975 Cod civil, în cauza lipsind conditia fundamentala, respectiv cea privind anterioritatea creantei fata de data încheierii actului juridic supus anularii.

În drept si-a întemeiat recursul pe dispozitiile art. 304 pct. 9 C.pr.civ.

Analizând decizia recurata prin prisma criticilor formulate, dar si din oficiu conform art. 306 C.pr.civ., se constata nefondat recursul pentru urmatoarele considerente.

Intimata reclamanta B. D. D. a fost victima unui accident de circulatie în noaptea de 7 aprilie 2004 de catre autoturismul condus de reclamantul pârât P. L.

Ca urmare a accidentului produs reclamanta a avut nevoie de 80-90 zile de îngrijiri medicale conform certificatului medico-legai nr. 709 din 18 mai 2004 eliberat de SML Gorj.

Totodata pârâtului în discutie i s-a constituit dosar penal finalizat prin sentinta penala nr. 6603/16 dec. 2004 pronuntata de Judecatoria TG-JIU în dosar nr. 12340/2004 ramasa definitiva prin decizia penala 117/A/23 febr. 2005 pronuntata de Tribunalul GORJ în dosar nr. 343/2005 prin care a fost obligat la despagubiri civile în cuantum de 25.163.649 lei si 30.000.000 lei daune morale în favoarea reclamantei.

In cauza, în vederea executarii hotarârilor mai sus enuntate, s-a constituit dosarul executional nr. 127/E/2005 de catre Biroul Executoriului Judecatoresc B.F.

Executarea nu a fost finalizata întrucât debitorul - pârât în prezenta cauza nu a avut bunuri din care creditoarea reclamanta sa fie îndestulata.

Drept urmare reclamanta a introdus prezenta actiune pauliana (revocatorie) solicitând revocarea actului de donatie încheiat de catre pârât la data de 27 mai 2004 si autentificat sub nr. 3503 de catre BNP Asociati - A. M.

Dreptul creditorilor de a recurge la actiunea pauliana este reglementat de dispozitiile art. 975 Cod civil potrivit caruia „creditorii pot, de asemenea, în numele lor personal, sa atace actele viclene facute de debitori în prejudiciul drepturilor lor .

Pentru exercitarea actiunii pauliene, textul, art. 975 Cod civil, fixeaza doua conditii: actele atacate trebuie sa pricinuiasca un prejudiciu creditorului si sa fie frauduloase (viclene).

Prejudiciul nu exista decât în caz de insolvabilitate a debitorului.

Din procesul verbal încheiat la data de 23.092005 în dosar de executare nr. 127/E/2005 al Biroului Executorului Judecatoresc B. F. rezulta ca executarea nu s-a putut realiza din cauza ca debitorul nu are bunuri proprii si nici nu realizeaza venituri, dovedindu-se în acest fel starea de insolvabilitate a acestuia dar si prejudiciul.

Referitor la cea de-a doua conditie,întrucât împotriva sa se faceau cercetari penale pentru fapta savârsita si cunoscând ca reclamanta, urmare producerii accidentului a fost internata la Spitalul Clinic Colentina Bucuresti, este fara putinta de tagada ca pârâtul debitor si-a dat seama ca prin actul încheiat si a carui revocare se solicita si-a creat sau si-a marit o stare de insolvabilitate.

Ca debitorul a urmarit sa-si creeze o stare de insolvabilitate rezultata din aceea ca ulterior încheierii actului în discutie, respectiv la data de 28 mai 2004 si 2 iunie 2006 recurentul P.L. si-a înstrainat si  restul bunurilor din patrimoniul, respectiv partile sociale pe care le avea în calitate de asociat al SC VECEN SRL.

O a treia conditie necesara pentru  admiterea unei actiuni  revocatorii este aceea ca reclamanta-creditor sa aiba  o creanta certa, lichida si exigibila  si în principiu  anterioara actului atacat.

În speta, recurentii nu contesta faptul ca  reclamanta are o creanta, certa, lichida si exigibila , însa sustine ca aceasta nu era anterioara actului atacat, sentinta , respectiv decizia  prin care a fost obligat  la despagubiri banesti fiind ulterioara actului încheiat.

Ori, pentru exercitarea actiunii revocatorii nu este necesar ca  creditorul sa aiba un titlu  executoriu cu o data anterioara înstrainarii  bunului, fiind suficient  sa se dovedeasca  ca actul fraudulos  de înstrainare a fost încheiat dupa savârsirea faptei care a dus la condamnarea faptuitorului si la plata despagubirilor banesti.

În consecinta, faptul ca la data de 27 mai 2004, înca nu începuse urmarirea penala  a recurentului P.L. este lipsit de relevanta, în contextul în care actul atacat a fost încheiat ulterior savârsirii faptei care a condus în final la obligarea sa la despagubiri banesti, materiale si morale.

Pentru aceste considerente, constatând ca în speta sunt îndeplinite conditiile de admisibilitate ale actiunii pauliene, în mod corect instanta de apel a admis actiunea reclamantei si a dispus  revocarea actului de donatie autentificat sub nr. 3503/27 mai 2004.

Întrucât în speta nu subzista nici unul dintre motivele de casare sau modificare prevazute de art. 304 pct. 1 – 9 C.pr.civ., urmeaza ca în baza art. 312 C.pr. civ. , sa fie respins ca nefundat recursul.

În baza art. 274 C.pr.civ. vor fi obligati recurentii la plata cheltuielilor de judecata efectuate de intimata reclamanta în cuantum de 500 RON.