Contestarea, pe cale de ordonanţă preşedenţială a modului în care s-a aplicat măsura sechestrului asigurator. Competenţă

Decizie 1719 din 07.11.2006


Ordonanţa preşedinţială reprezintă o procedură specială, prin care instanţa poate ordona măsuri vremelnice, în cazuri grabnice. Calea procedurală nu se confundă, însă, cu obiectul cererii de chemare în judecată, ce constă din pretenţia  concretă a reclamantului.

Cum acţiunea cu care este investită instanţa are ca obiect contestarea unei măsuri a executorului judecătoresc, ordonanţa preşedinţială reprezentând procedura prevăzută de lege pentru soluţionarea unei astfel de contestaţii, sunt aplicabile  dispoziţiile art.593 alin. 4 C.p.civ. potrivit cu care, cel interesat poate face contestaţie împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii sechestrului.

Cererea prin care debitorul se plânge cu privire la modul de aducere la îndeplinire a dispoziţiei privind sechestrul şi la procesul verbal prin care executorul judecătoresc a luat măsura asigurătorie, solicitând ridicarea sechestrului, constituie contestaţie şi intră în competenţa materială a instanţei de executare, judecătoria în circumscripţia căreia se face executarea, conform dispoziţiilor art.373 4 alin. 2  C.p.civ.

Reclamanta SA O. Comăniţa a  adresat Judecătoriei Slatina o cerere prin care a solicitat ca, în contradictoriu cu pârâta SC K. I. SRL Slatina, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să se dispună de îndată, fără citarea părţilor şi fără acordarea vreunui alt termen, ridicarea sigiliilor aplicate pe nedrept la uşile magaziei în care se află depozitată cantitatea de 61,765 tone grâu, ce aparţine membrilor asociaţi şi excede cantităţii pentru care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, de către executorul judecătoresc prin procesul verbal nr.244 /8056/25.07.2006. În drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art.581 C.p.civ.

Judecătoria Slatina  a declinat competenţa de soluţionare a cauzei la Tribunalul Olt prin sentinţa nr.3589/21 august 2006, reţinând că, potrivit art.581 alin. 2 C.p.civ., cererea de ordonanţă preşedinţială se judecă de instanţa competentă să soluţioneze fondul dreptului şi această instanţă este, potrivit art.595 Cp.civ., tribunalul.

Prin sentinţa nr.538 din 08.09.2006, pronunţată de Tribunalul Olt în dosarul nr.1187/CAF/2006, s-a admis cererea reclamantei şi s-a dispus ridicarea sechestrului asigurător şi a sigiliilor puse la data de 25.07.2006, prin procesul verbal nr.244/8056/2006, de către executorul judecătoresc MM,  pe magazia în care a fost  depozitată cantitatea de 61,765 tone grâu.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs pârâta.

Din oficiu, instanţa a invocat şi a pus în discuţia părţilor motivul de recurs de ordine publică prevăzut de art.304 pct.3 C.p.civ., referitor la încălcarea normelor de competenţă materială aplicabile fondului litigiului.

Examinând actele şi lucrările cauzei, Curtea găseşte hotărârea atacată nelegală, pentru următoarele considerente:

Chiar dacă în cauză nu a fost atacată cu recurs sentinţa prin care Judecătoria Slatina a declinat competenţa de soluţionare a pricinii către Tribunalul Olt, această din urmă instanţă, primind dosarul, avea obligaţia de a verifica legalitatea investirii sale, în raport de obiectul acţiunii introductive.

 Ordonanţa preşedinţială reprezintă o procedură specială, prin care instanţa poate ordona măsuri vremelnice, în cazuri grabnice. Calea procedurală aleasă de parte nu se confundă, însă, cu obiectul cererii de chemare în judecată, ce constă din pretenţia  concretă a reclamantului.

În speţă, prin acţiunea introductivă, reclamanta a solicitat ridicarea sechestrului aplicat prin procesul verbal nr.244/8056/25.07.2006 de către executorul  judecătoresc MM, cerere care se soluţionează de urgenţă, în camera de consiliu şi cu citarea în termen scurt a părţilor, prin încheiere supusă numai recursului în termen de 5 zile de la  pronunţare, conform dispoziţiilor art.594 C.p.civ. Potrivit aceluiaşi text, recursul se judecă de urgenţă şi cu precădere, iar dispoziţiile art.592 alin. 3 C.p.civ.( ce fac trimitere expresă la dispoziţiile art.581 alin. 3 C.p.civ şi prevăd aplicarea procedurii ordonanţei preşedinţiale atât la soluţionarea cererii, cât şi la judecarea recursului), se aplică în mod corespunzător.

Ca urmare, acţiunea cu care este investită instanţa în cauză are ca obiect contestarea unei măsuri a executorului judecătoresc, ordonanţa preşedinţială reprezentând procedura prevăzută de lege pentru soluţionarea unei astfel de contestaţii.

Potrivit dispoziţiilor de principiu ale art.581 alin. 2 C.p.civ., cererea de ordonanţă preşedinţială se introduce la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului dreptului. În speţă, însă, această dispoziţie legală nu îşi găseşte aplicarea, deoarece competenţa de soluţionare a cererii de instituire a sechestrului asigurător, respectiv a cererii de ridicare a măsurii este prevăzută în dispoziţii legale distincte de cele ale art.581 alin. 2 C.p.civ..

Astfel, potrivit art.592 alin. 1  C.p.civ., cererea de sechestru asigurător se adresează instanţei care judecă procesul pe fond, iar art.593 alin. 4 C.p.civ. prevede că cel interesat poate face contestaţie împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii sechestrului.

Ca urmare,  cererea prin care debitorul se plânge cu privire la modul de aducere la îndeplinire a dispoziţiei privind sechestrul solicitând ridicarea măsurii asiguratorii, constituie contestaţie şi intră în competenţa materială a instanţei de executare, judecătoria în circumscripţia căreia se face executarea, conform dispoziţiilor art.373 4 alin. 2  C.p.civ.

În concluzie, Curtea constată că hotărârea atacată în cauză este dată cu încălcarea competenţei exclusive a instanţei de executare, motiv de recurs prevăzut de art.304 pct.3 C.p.civ., care atrage, potrivit dispoziţiilor art.312 alin. 3 şi alin.6 C.p.civ., casarea sentinţei recurate şi trimiterea cauzei spre rejudecare instanţei competente - Judecătoria Slatina.

Soluţia adoptată face inutilă examinarea motivelor de recurs invocate de către parte, acestea urmând a fi avute în vedere, ca apărări, cu prilejul judecării contestaţiei de către instanţa de executare.