Infracţiunea de sustragere de sub sechestru. Elemente constitutive.

Decizie 631 din 20.11.2006


Pentru existenţa infracţiunii de sustragere de sub sechestru a unei cantităţi de material lemnos este necesar ca aceasta să fie  sechestrată conform dispoziţiilor art. 79  din Codul silvic.

Prin rechizitoriul inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de sustragere de sub sechestru prev. şi ped. de art. 244 alin.1 Cod procedură penală.

 S-a reţinut că, în urma controlului efectuat de către organele silvice la societatea administrată de inculpat, s-a constatat că pentru cantitatea de 12.998 mc. material lemnos nu s-au prezentat acte legale, dispunându-se predarea în custodie a materialului lemnos numitului S.I., fratele inculpatului.

 S-a întocmit proces-verbal de contravenţie pentru încălcarea prevederilor art. 2 lit. k din Legea 31/2000, consemnându-se, totodată, că materialul lemnos a fost reţinut în vederea confiscării şi a fost dat în custodie lui S.I., în baza procesului-verbal din 21.02.2005.

 La aproximativ 2 luni de zile, reprezentanţii ocolului silvic au împuternicit pe pădurarul V.D. să ridice cantitatea de material lemnos din custodia lui S.I., ocazie cu care s-a constatat că materialul lemnos nu mai există, fiind valorificat de inculpatul S.G.

 Prin sentinţa penală nr. 52/2006 a Judecătoriei Vatra Dornei, confirmată prin decizia penală nr. 404/26.06.2006 a Tribunalului Suceava, s-a dispus achitarea  inculpatului S.G., pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.  244 al. 1 Cod penal, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. d Cod procedură penală, reţinându-se că materialul lemnos nu a fost legal sechestrat, iar inculpatul nu a semnat aşa-zisul proces-verbal de custodie şi, prin urmare, nu avea de unde să ştie că aceste bunuri au fost lăsate în custodia fratelui său.

 Recursul declarat de procuror a fost respins, prin decizia penală nr.  631 din 20 noiembrie 2006 a Curţii de Apel Suceava.

 S-a reţinut că, potrivit disp. art.  79 din Codul Silvic, materialele lemnoase reţinute vor fi date în custodie, după împrejurări, unităţii silvice celei mai apropiate, care va asigura depozitarea şi paza lemnului reţinut. Pe de altă parte, nici procesul-verbal de custodie nu a fost legal întocmit, lipsindu-i o parte din elementele pe care trebuia să le cuprindă potrivit art. 17 al. 1 coroborat cu art. 18 din Hotărârea nr. 427 din 23.03.2004, pentru aprobarea Normelor privind circulaţia materialelor lemnoase şi controlul circulaţiei acestora şi al instalaţiilor de transformat lemn rotund, pentru materialele lemnoase reţinute/confiscate în condiţiile legii, respectiv nu a fost identificată persoana căreia i s-au încredinţat bunurile şi nici nu se menţionează participarea martorilor asistenţi.

 Prin urmare, în mod corect s-a reţinut că infracţiunii de faţă îi lipseşte unul din elementele sale constitutive, respectiv latura obiectivă.