Drept comercial – procedura insolvenţei -Opoziţia creditorului

Sentinţă civilă 3 din 14.01.2013


Drept comercial – procedura insolvenţei

Opoziţia creditorului

Art. art.32 şi  27 al.4 din Legea nr.85/06.

Prin sentinţa civilă 3/14.01.2013 pronunţată în dosarul nr. …/116/2012  de către Tribunalul  Călăraşi a respins opoziţia creditorului ZDM la deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitorul P SRL din S. Călăraşi şi a luat act de hotărârile civile de desemnare a administratorului judiciar MNV şi de constituire a Comitetului Creditorilor.

Pentru a pronunţa această soluţie, tribunalul a avut în vedere următoarele :

Urmare cererii debitorului de deschidere a procedurii insolvenţei, la 31 octombrie 2012 a fost admisă această cerere şi s-a deschis procedura prin Incheierea pronunţată atunci.

La data de 12 noiembrie 2012 creditor ZDM a formulat opoziţie la această deschidere, solicitând revocarea ei, motivat pe inexistenţa stării de insolvenţă în cauză,  debitorul continuându-şi activitatea normal, lucrând terenul deţinut, având disponibilităţi băneşti, având mai multe bunuri mobile şi imobile în diferite localităţi din zonă. A mai arătat că are calitatea de creditor în cauză pentru suma de 323 485 lei rezultată din raporturile de arendare a terenului său, conform contractelor de arenda existente şi mai multor hotărâri judecătoreşti, că această creanţă face obiectul unor executări silite-mai multe dosare, contestate însă de mai multe ori de către debitorul de faţă, soluţionate prin respingere, la momentul de faţă fiind suspendată procedura distribuirii sumei rezultate de 349 000 euro, toate aceste contestaţii şi cereri de suspendare având scop tergiversant, iar cererea de faţă a debitorului fiind de rea credinţă, un subterfugiu, un mijloc de presiune şi de prejudiciere, cu scop şicanatoriu.

Nu au fost solicitate probe.

Au fost invocate dispoziţiile art.32 şi  27 al.4 din Legea nr.85/06.

În contradictoriu, debitorul nu s-a prezentat şi nu şi-a exprimat opţiunea, iar administratorul judiciar a solicitat respingerea opoziţiei, evidenţiind că debitorul se află efectiv în incapacitate de plată, că nu are disponibilităţi băneşti, că nu este cazul relei credinţe, ci de respectare a dispoziţiilor legale şi a intereselor sale şi ale creditorilor. A mai arătat acesta că creditorul de faţă nu are de altfel cum să-şi valorifice suma rezultată din executările silite, aceasta cuvenindu-se legal creditorului garantat - CEC Bank SA.

Au fost invocate dispoziţiile art. 115-118 c.p.civilă şi ale Legii nr.85/06.

Analizând opoziţia de faţă, se reţine că în spiritul dispoziţiilor art.32 al.2 din Legea nr.85/06 creditorul se poate opune deschiderii procedurii, fără însă a fi legiferate condiţii speciale de admitere. Din literatura şi practica de specialitate reies condiţii de admitere, printre care probarea de către oponentă a inexistenţei cerinţelor generale de deschiderea procedurii, îndeosebi ale art. 1 şi 3 din lege, fiind deci în sarcina creditorului dovedirea neîndeplinirii cerinţelor lichidităţii, a incapacităţii de plată cerute.

În cauză este dovedită calitatea de creditor, fiind fără dubiu, admisă şi de administratorul judiciar şi de debitor, sunt dovedite demersurile de recuperare a creanţei, dar nu şi lipsa condiţiilor de deschidere a procedurii. Se constată că anexat cererii introductive se află actele şi situaţiile cerute de lege-art.28, inclusiv deci, cele cu caracter financiar contabil, din care rezultă lipsa disponibilităţilor băneşti-deci incapacitatea de plată a datoriilor, stare rezultată şi din rapoartele depuse de către administratorul judiciar. Nu este suficientă existenţa actuală a creanţei, prejudicierea intereselor creditorului, însă în aplicarea dispoziţiilor art.1169 c.civil este fără tăgadă necesitatea dovedirii existenţei capacităţii de plată a datoriilor. Nu sunt în cauză elemente de natură să contrazică conţinutul actelor depuse de către debitor.

Faţă de toate acestea, în spiritul dispoziţiilor art. 32 din lege, opoziţia formulată se dovedeşte nefondată, urmând deci a o respinge, menţinând hotărârea de deschidere a procedurii, consecinţa continuării derulării ei.