Răspundere civilă delictuală a inculpaţilor poate fi angajată doar pentru bunurile sustrase în cauzele rămase cu autori necunoscuţi

Sentinţă penală 33 din 13.03.2008


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor  B. S. şi F. B.  pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, în perioada 01.07.2006 – 07.07.2006, inculpatii au sustras mai multe bucăţi de cablu de pe traseul aerian  TT  de pe distanţa Drogu-Ghergheasa.

Din probatoriul administrat în cauză instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt :

În baza autorizaţiei emisă de Tribunalul Brăila, în ziua de 7 iulie 2006, organele de poliţie au efectuat o percheziţie  la domiciliul inculpatului B. S.  Percheziţia domiciliară s-a efectuat în prezenţa inculpatului, iar la locuinţa acestuia a fost depistat şi inculpatul F. B., care locuia în aceeaşi comună. Într-o magazie s-au găsit 5 saci din rafie în care erau colaci din sârmă de cupru, asemănătoare cu cea sustrasă de la circuitele din zona căii ferate. Tot în magazie s-a găsit un patent cu mânerul de culoare roşie. Într-un cuier s-a găsit o geacă din fâş de culoare verde ce prezenta urme de noroi şi de substanţe uleioase. Deasupra cuierului s-a găsit o curea tip borsetă  din material textil de culoare neagră ce prezenta un sistem de prindere tip „damă”.

Fiind întrebat de provenienţa celor 5 saci cu sârmă din cupru, inculpatul B. S.  a declarat iniţial că i-a găsit în dimineaţa zilei de 7 iulie 2006, lângă un canal, din zona căilor ferate din apropierea comunei. Fiind audiat în seara zilei de 7 iulie 2006, inculpatul B. S. a recunoscut că a comis mai multe furturi de cabluri din cupru din zona căii ferate , fiind ajutat de inculpatul F. B.

Acesta a precizat că a vândut unor persoane cu autoturisme cu numere de Buzău cablurile sustrase şi urma să le vândă şi pe cele găsite cu ocazia percheziţiei. Inculpatul nu a putut să precizeze numărul de înmatriculare ale maşinilor în care s-au încărcat cablurile sustrase.

La data de 8 Iulie 2006, inculpatul a fost reaudiat , ocazie cu care a arătat că a sustras cantităţi mici decât cele de care era invinuit.

Aceeaşi poziţie a avut-o inculpatul şi în prezenţa avocatului din oficiu.

Fiind audiat de procuror, inculpatul B. S. a declarat că a sustras în jur de 200 kg cabluri din cupru.

La data de 7 iulie 2006 , inculpatul F. B. a recunoscut că a sustras cabluri împreună cu B. S. în noaptea de 6 / 7 iulie 2006.

Fiind audiat la Parchet , inculpatul a declarat că în perioada avută în vedere a sustras cabluri împreună cu B. S. în două rânduri.

Acesta a precizat că la sustragerea cablurilor au participat şi alte persoane, rămase neidentificate .

Din procesul verbal întocmit la data de 7 iulie 2006 rezultă că cei 5 saci cu cabluri din cupru cântăreau 112 kg.

Această cantitate era mai mare decât cea sustrasă în noaptea de 6/7 iulie 2006 (105,84 kg) ceea ce denotă că inculpaţii au comis anterior şi alt furt.

Din relaţiile primite de la societatea păgubită rezultă că cele 112 kg cablu din cupru reprezentau o lungime de 1778 m, iar prejudiciul creat era de 1.512 lei.

La data de 8 iulie 2006 s-a procedat la efectuarea unei conduceri în teren, ocazie cu care cei 2 inculpaţi au arătat sectorul de unde au sustras cablurile.

Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică efectuat de Inspectoratul de Poliţie al  Judeţului Brăila – Serviciul Criminalistic  rezultă că

 probele ridicate de pe stâlpii TT cu ocazia cercetării la faţa locului din 7.07.2006 , au fost  probabil create de cleştele găsit la inculpatul B. S.

În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare , care a avut în vedere toate sustragerile constatate în perioada mai –iulie 2006.

Din raportul de expertiză tehnică a rezultat că în cele 9 dosare s-au sustras cabluri cu o  lungime totală de 24.880 m şi cu o greutate de 1.567,44 kg.

Prejudiciul total creat în cele 9 cauze a fost de 21.160,44 lei.

Avându-se în vedere că la domiciliul inculpatului B. S. s-a găsit cantitatea de 112 kg cabluri , mai mare decât cea constatată la furtul din 6 / 7.07.2006, rezultă că inculpaţii au participat la cel puţin 2 furturi în perioada 1-7 iulie 2006.

Celelalte 7 furturi de cablu au rămas cu autori necunoscuţi, in prezent efectuându-se cercetări pentru identificarea făptuitorilor.

Faptele inculpaţilor B. S. şi F. B. , de a sustrage în perioada 1-07.07.2006 cabluri de pe traseul  aerian TT de pe distanţa Drogu-Ghergheasa, cu o  lungime totală de 4000 m şi cu o valoare de 3402 lei, echivalentul a 252 kg cupru, constituie infracţiunea prevăzută de art.208 al.1-209 al.1 lit.”a”,”g” şi „i” şi al.3 lit.”f” Cod penal. Astfel instanţa a dispus condamnarea inculpaţilor  pentru săvârşirea în concurs ideal ,a infracţiunilor de furt calificat.

La alegerea pedepsei, precum şi la individualizarea cuantumului acesteia, instanţa a avut în vedere pericolul social concret al faptelor săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale încălcate. Au fost avute în vedere si datele personale ale inculpaţilor, respectiv faptul că aceştia au avut o atitudine sinceră în cursul procesului penal.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa a apreciat că o pedeapsă de câte 1 an închisoare, pentru fiecare dintre inculpaţi este de natură să asigure realizarea scopurilor prevăzute de art.52 C.pen.  Apreciind, în contextul celor deja menţionate, că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate, a fost suspendată condiţionat executarea pedepsei, conform art.81 C.pen. pe durata unui termen de încercare de 3 ani , potrivit art.83 C.pen.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei instanta a constatat ca aceasta era parţial întemeiată, fiind intrunite cele 4 elemente necesare angajării răspunderii civile delictuale a inculpaţilor, ramanand de stabilit întinderea răspunderii civile. Astfel, partea civilă  SC TELECOMUNICATII CFR SA – Sucursala Regională de Telecomunicaţii Galaţi a solicitat despăgubiri civile în sumă de 21.336,14 lei, echivalentul  tuturor bunurilor sustrase prin cele 9 furturi de cabluri de cupru.

Faţă de împrejurarea că până în prezent nu s-a putut dovedi fapta ilicită a inculpaţilor decât pentru 2 din cele 9 furturi, instanţa a angajat răspunderea civilă delictuală doar pentru bunurile sustrase prin aceste două furturi, răspunderea civila a inculpaţilor neputand fi extinsa şi la bunurile sustrase în cauzele rămase deocamdată cu autori necunoscuţi

Concret, inculpaţii au sustras cablu cu o lungime totală de 4000 m. Potrivit raportului de expertiză administrat în cauză acestea au o valoare de 3402 lei. În cursul urmăririi penale partea civilă a recuperat de la inculpaţi cantitatea de 112 kg cablu cupru. Acesta a putut fi valorificat la S.C. „REMAT” S.A. Galaţi la preţul de 1512 lei. Scăzând din valoarea totală a prejudiciului (3402 lei), suma  ce s-a recuperat (1512 lei),  rezulta o diferenţă de 1890 lei pe care inculpaţii trebuie să o achite.