Revindecare mobiliara

Sentinţă civilă 911 din 27.05.2009


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA GHERLA

JUDEŢUL CLUJ

DOSAR NR. 17/235/2009

SENTINŢA  CIVILĂ  Nr. 911/2009

Şedinţa publică de la 27 Mai 2009

Instanţa formată din:

Pe rol fiind soluţionarea acţiunii civile formulată de reclamanta FD împotriva  pârâtului Statul Roman PRIN BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, având ca obiect revendicare mobiliară .

La apelul nominal făcut cauză, se prezintă pentru reclamanta lipsă, d-na av. M.D cu împuternicire avocaţială la dosar (f.4), lipsă fiind pârâtul.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei după care:

Reprezentanta reclamantei, depune la dosar întregire sau precizare de acţiune prin care se micşorează câtimea obiectului cererii, arată că nu mai are alte cereri de formulat în probaţiune şi solicită acordarea cuvântului pe fond.

Nemaifiind alte cereri de formulat în probaţiune, instanţa constată închisă faza probatorie şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentanta reclamantei, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost precizată, obligarea pârâtei la restituirea în natură a 3 lanţuri de aur în greutate de 28,30 grame de aur şi a contravalorii a 324,56 grame aur fin la valoarea aurului din data plăţii şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu avocaţial.

 Instanţa, reţine cauza în pronunţare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând reţine că prin acţiunea formulată de reclamantul F.D împotriva pârâtul Statul Român reprezentat prin B.N.R Bucureşti, se solicită instanţei să se restituie reclamantei în natură cantitatea de 1 kilogram bijuterii din aur şi pietre preţioase existente în inventarul pârâtei confiscate  de la defunctul C.C , cu ultimul domiciliu în Gherla str. , jud. Cluj fostă , plus cheltuieli de judecată.

Pârâta a depus la dosar o întâmpinare prin care în prealabil a solicitat justificarea calităţii procesuale active a reclamantei iar apoi, după verificarea în evidenţele ei, a arătat că în evidenţele ei mai figurează fizic doar 3 lanţuri din aur în greutate brută de 28,30 grame şi cantitatea de 324,56 grame aur fin, care se găsesc depozitate în gestiunea de specialitate a pârâtei şi pot fi restituite în natură, persoanei îndreptăţite.

În raport de această precizare a pârâtei reclamanta a depus la dosar  acte de stare civilă precum şi două testamente prin care şi-a justificat calitate procesuală activă respectiv calitatea de moştenitoare testamentară a soţilor C.C şi V, precum şi o restrângere a obiectului acţiunii formulate iniţial, în sensul obligării pârâtei BNR- Bucureşti, ca reprezentant al statului, să restituie în natură 3 lanţuri de aur, în cantitate brută de 28,30 grame aur şi contravaloarea în lei a cantităţii de 324,56 gr. aur fin, calculată la data plăţii, în favoarea reclamantei, ridicate de la locuinţa numitului M.D, fiul lui T şi V, născut în .. şi decedat la .

Analizând probele de la dosarul cauzei, instanţa reţine următoarele:

Prin testamentul autentic nr.697/1974 C.C a lăsat prin acest act de ultimă voinţă, ca întreaga sa avere ce se afla în patrimoniul său la data decesului, să revină soţiei sale C.V.

La data de 16.06.1975 C.C a decedat.

Prin testamentul autentic nr.819/1987 numita C.V a dispus, prin actul de ultimă voinţă, ca întreaga sa avere ce se găsea la data decesului său, să revină nepoatei sale de frate reclamanta F.D.

La data de 31.01.1994 C.V a decedat, astfel că unica moştenitoare testamentară a celor doi defuncţi este reclamanta.

În această calitate reclamanta a formulat prezenta acţiune pentru recuperarea bijuteriilor din aur deţinute de defunctul C.C.

Prin ordonanţa de încetare a procesului penal, din dosarul penal al fostei Procuraturi al Oraşului Bucureşti, nr. 1696/1959 C.C a fost arestat şi pus sub învinuire printre altele şi pentru deţinerea unei cantităţi de 608 grame bijuterii din aur, pe care a ascuns-o în locuinţa cumnatului său numitul M.D din B - Gherla jud. Cluj.

În ceea cel priveşte pe numitul M.D acesta nu a fost pus sub învinuire întrucât bijuteriile descoperite la locuinţa sa, nu îi aparţineau ci au fost aduse şi ascunse de cumnatul său C.C; pentru acest motiv acesta a fost reţinut doar 24 ore;

În temeiul art. 80 cod penal de la acea vreme, raportat la legea nr.284/1947 şi  legea nr.638/1946, prin aceiaşi ordonanţă, cantitatea de bijuterii de 608 grame, deţinută de C.C şi descoperită la locuinţa numitului M.D, a fost  ridicată în vederea confiscării în folosul statului şi trimisă spre depozitare la BNR.

Din actele trimise de pârâtă la dosarul cauzei rezultă că în depozitele BNR a fost depusă pe numele numitului M.D şi nu C.C, o cantitatea de 352,86 grame bijuterii, cu pietre preţioase, din care în prezent, se mai găsesc doar 3 lanţuri din aur iar restul cantităţii nu mai există în materialitatea sa,  fiind topită.

Cu toate că aceste bijuterii au fost depuse pe numele numitului M.D, ele au aparţinut defunctului C.C, aşa cum rezultă din însuşi actul penal de confiscare din 1959 şi al cărui moştenitor testamentar este reclamanta.

Conform art. 26 din Legea nr. 591/2004 care modifică şi completează OUG nr. 190/2000, persoanele fizice si juridice ale căror obiecte din metale preţioase, aliaje ale acestora si pietre preţioase de natura celor prevăzute la art. 4 au fost preluate abuziv pot solicita restituirea acestora judecătoriei in raza căreia domiciliază sau îşi au sediul.

În accepţiunea acestei legi, prin preluare abuzivă se înţelege preluarea efectuată şi în baza legii nr.284/1947 şi a legii nr.638/1946, acte normative care au stat, în speţa noastră, la baza confiscării cantităţii de aur deţinute de C.C,  în anul 1959, şi ridicate efectiv de la locuinţa numitului M.D, din B Jud. Cluj.

Raportat la aceste considerente, instanţa constatând că dispoziţiile legii mai sus menţionate sunt incidente acestei cauze, că reclamanta şi-a dovedit pe deplin calitatea procesuală activă precum şi îndreptăţirea sa, în calitate de moştenitoare a defunctului C.C, la restituirea bijuteriilor confiscate de la acesta şi ridicate de la numitul M.D, o va admite aşa cum a fost formulată de reclamantă.

Va respinge cererea reclamantei de acordare a cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces întrucât pârâta nu se află în culpă procesuală, iar pretenţiile reclamantei puteau  fi dovedite doar în faţa instanţei de judecată, potrivit art.4 din legea nr.591/2004.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea civilă precizată a reclamantei F.D domiciliată în com. B, MUNICIPIUL GHERLA, Judeţ CLUJ împotriva pârâtului STATUL ROMÂN reprezentat prin BANCA NAŢIONALĂ A ROMANIEI cu sediul în Bucureşti str. L nr. , sector  şi în consecinţă:

Obligă BNR- Bucureşti, ca reprezentant al statului, să restituie în natură 3 lanţuri de aur, în cantitate brută de 28,30 grame aur şi contravaloarea în lei a cantităţii de 324,56 gr. aur fin, calculată la data plăţii, în favoarea reclamantei, ridicate de la locuinţa numitului M.D, fiul lui T şi V, născut în  şi decedat la .

Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 27.05.2009.

PRESEDINTE, GREFIER,