Acţiune în pretenţii de natură fiscală. controlul statului în construcţii. legalitatea cererii.

Sentinţă civilă 321 din 04.08.2015


Prin cererea adresată acestei instanţe şi înregistrată sub nr. …. din data de …, reclamantul ISPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCŢII-I.S.C. BUCUREŞTI a chemat în judecată pe pârâta S.C. I SRL ZIMNICEA, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa să oblige pârâtul la plata sumei totale de 231.867 (douăsutetreizecişiunudemiioptsutesaizecişişapte) lei, reprezentând cote legale calculate astfel: cotă de 0,1% în sumă de 13470 lei; penalităţi de întârziere la cota de 0,1 % în sumă de 11294 lei; cota de 0,7 % calculată la valoarea finală a investiţiei în sumă de 112.632 lei; penalităţi de întârziere la cota de 0,7 % în sumă de 94471 lei, obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

Motivează reclamantul că, pârâtul S.C. I S.R.L., în calitate de investitor, a solicitat autorizaţia de construire nr. …, emisă de Primarul oraşului Zimnicea, pentru obiectivul "REABILITARE BLOCURI DE LOCUINŢE XXIII D -CATEGORIA DE IMPORTANTĂ D\ al cărui beneficiar este.

Construcţia s-a execut în baza Autorizaţiei de construire nr. .., valoarea investiţiei fiind estimată la suma de 665.000 lei, aşa cum rezultă din cuprinsul acesteia, iar pentru începerea execuţiei lucrărilor nu a fost depusă comunicare în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (8) din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

Odată cu finalizarea construcţiei S.C. I S.R.L. a încheiat Procesul - verbal de punere în funcţiune, înregistrat la Primăria oraşului Zimnicea sub nr. ….

Prin procesul verbal de punere în funcţiune, înregistrat la Primăria oraşului Zimnicea sub nr. …, Comisia de recepţie a admis recepţia fără obiecţiuni. în urma verificării documentaţiei şi a devizului de lucrări, autoritatea administraţiei publice locale - Primăria oraşului Zimnicea, a stabilit că valoarea finală a lucrărilor executate în baza AC nr. …, este de 16090409,00 lei, aşa cum rezultă din adresa acesteia nr. …, înregistrată la I.R.C. Sud Muntenia, sub nr. ….

în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991R şi ale Codului fiscal, investitorului îi revenea obligaţia să declare construcţiile proprietate particulară realizate, în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unităţile subordonate acestora, după terminarea lor completă şi nu mai târziu de 15 zile de la data expirării termenului de valabilitate a autorizaţiei de construire/desfiinţare (inclusiv durata de execuţie a lucrărilor).

Având in vedere că beneficiarul autorizaţiei nu a prelungit termenul de valabilitate al autorizaţiei de construire, data limită până la care trebuiau finalizate lucrările de construcţii era de …, ţinând seama de valabilitatea autorizaţiei, de durata de execuţie de 24 luni, precum şi de faptul că nu a fost depusă comunicare privind începerea execuţiei lucrărilor.

Termenul stabilit pentru ca investitorii să procedeze la regularizarea cotelor conform prevederilor legale, este de 15 zile - termen de graţie, astfel că faţă de data' încheierii Procesului verbal de punere în funcţiune, termenul limită de regularizare a cotelor a fost calculat la data de …. După expirarea acestui termen, dacă se constată că investitorul/beneficiarul lucrării de construcţie nu procedează la achitarea sumelor rezultate ca urmare a regularizării cotelor, se procedează la perceperea de penalităţi de întârziere de 0,15% pe fiecare zi întârziere, fără a se depăşi suma datorată.

întrucât pârâtul nu a înţeles de bunăvoie să-şi îndeplinească obligaţia legală de achitare şi regularizare a cotelor legale aferente către Inspectoratul de Stat în Construcţii, deşi a fost notificat în acest sens, punându-i-se în vedere acest fapt conform Procesului verbal de control nr. …, înregistrat la Sediul S.C. I S.R.L. sub nr. …, încheiat de către inspectorul în construcţii VNA, s-a procedat la demararea prezentei acţiuni.

Cu ocazia verificării desfăşurării activităţii de UCT, se stabileşte ca obligaţie de plată suma totală de 231867 lei, reprezentând cotă de 0,1% datorată în baza art. 30 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cota de 0,7% datorată în baza art. 40 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, precum şi penalităţile de întârziere, calculate la valoarea finală a investiţiei stabilită conform Procesului verbal de punere în funcţiune, înregistrat la Primăria oraşului Zimnicea sub nr. …

1. în conformitate cu prevederile art. 30 din Legea nr. 50/1991R: „(1) Cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se suportă de către investitori, în valoare echivalentă cu o cotă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate;

(2)Virarea sumelor stabilite conform dispoziţiilor alin. (1) se face în contul inspectoratelor teritoriale în construcţii, judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, după caz, o dată cu transmiterea înştiinţării privind data începerii lucrărilor, astfel cum se prevede la art. 7 alin. (8). întârzierea la plată a cotei prevăzute la alin. (1) se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăşi suma datorată. Disponibilităţile la finele anului din veniturile extrabugetare se reportează în anul următor şi au aceeaşi destinaţie.

(3)Cota stabilită la alin. (1) se aplică şi diferenţelor rezultate din actualizarea valorii lucrărilor autorizate, care se face o dată cu recepţia la terminarea lucrărilor"

În urma finalizării investiţiei şi efectuării recepţiei conform Procesului verbal de punere în funcţiune, înregistrat la Primăria oraşului Zimnicea sub nr. …, valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 16090409,00 lei, valoare confirmată şi de autoritatea administraţiei publice locale, în speţă Primăria oraşului Zimnicea.

Fără a depune comunicare privind începerea execuţiei lucrărilor, pârâtul a achitat la I.J.C. Teleorman suma de 2620 lei plătită cu .. din data …, reprezentând cota de 0,1% din valoarea autorizată.

Cota de 0,1% datorată la valoarea reală a investiţiei de 16.090.409,00 lei, este în sumă. de 16090 lei din care se scade suma de 2620 lei, plătită cu … din data de ….. Suma finală de plată, reprezentând cotă de 0,1% este de …. lei.

Astfel, în baza prevederilor legale mai sus invocate, pârâtei îi revenea obligaţia de achitare a cotei de 0,1% calculată la valoarea finală a investiţiei, în sumă de 13 470 lei, la care se adaugă penalităţile de întârziere de 0,15% pe zi, fără a depăşi suma datorată - în valoare de 11294 lei.

Cota 0,1% + penalităţi = 16090 - 2620 + 11294 lei = 24764 lei

2. Conform art. 40 al Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 587/2002;

„(1) Investitorii sau proprietarii vor vira lunar către Inspectoratul de Stat în Construcţii -I.S.C. din subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei o sumă echivalentă cu o cotă de 0,70% din cheltuielile pentru executarea construcţiilor şi a lucrărilor prevăzute la art. 2 şi pentru care se emit, în condiţiile legii,, autorizaţii de construire, cu excepţia proprietarilor, persoane fizice, care execută lucrări de consolidare şi reparaţii la locuinţele din proprietate."

Valoarea finală a lucrărilor de construire pentru obiectivul „ REABILITARE BLOCURI DE LOCUINŢE XXIII D - CATEGORIA DE IMPORTANŢĂ" este de16.090.409.00 lei, iar cota de 0,7% stabilită la valoarea investiţiei este în sumă de 112.632 lei la care se adaugă penalităţi de întârziere de 0,15% pe zi, în sumă de 94471 lei.

Cota 0,7% + penalităţi = 112632 lei + 94471 lei = 207103 lei TOTAL-231867 lei.

A solicitat să se constate că termenele de la care se calculează/regularizează cotele legale datorate de investitori/beneficiarii autorizaţiilor de construire către Inspectoratul de Stat în Construcţii se face după prevederile Codului fiscal, coroborate cu prevederile imperative ale Legii nr. 50/1991R si ale Legii nr. 10/1995. iar penalităţile au fost calculate în spiritul şi litera legii, ţinând cont de faptul că întârzierea la plată a cotelor prevăzute de cele două legi speciale se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăşi suma datorată.

Faţă de neexecutarea obligaţiilor legale de plată solicită să se facă aplicaţiunea prevederilor art. 30 din Legea nr. 50/1991R cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 40 din Legea nr. 10/1995 şi pe cale de consecinţă să oblige pârâtul SC I SRL la plata sumei în cuantum total de 231867 lei, cu cheltuieli de judecată.

În susţinerea acţiunii a depus la dosarul cauzei înscrisurile invocate – filele 7-23.

În cauză, intimata deşi legal citată, nu s-a prezentat la instanţă, nu a formulat întâmpinare şi nu a solicitat administrarea de probe în apărare.

Analizând cererea în raport de probele administrate şi prevederile legale incidente în cauză instanţa reţine că aceasta este fondată , pentru următoarele considerente:

Pârâtul S.C. I S.R.L., în calitate de investitor, a solicitat autorizaţia de construire nr. …, emisă de Primarul oraşului Zimnicea, pentru obiectivul "REABILITARE BLOCURI DE LOCUINŢE XXIII D - CATEGORIA DE IMPORTANŢĂ D", al cărui beneficiar este.

Construcţia s-a execut în baza Autorizaţiei de construire nr. …, valoarea investiţiei fiind estimată la suma de 665.000 lei, aşa cum rezultă din cuprinsul acesteia, iar pentru începerea execuţiei lucrărilor nu a fost depusă comunicare în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (8) din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Odată cu finalizarea construcţiei S.C. I S.R.L. a încheiat Procesul - verbal de punere în funcţiune, înregistrat la Primăria oraşului Zimnicea sub nr. …

Prin procesul verbal de punere în funcţiune, înregistrat la Primăria oraşului Zimnicea sub nr. …, Comisia de recepţie a admis recepţia fără obiecţiuni. în urma verificării documentaţiei şi a devizului de lucrări, autoritatea administraţiei publice locale - Primăria oraşului Zimnicea, a stabilit că valoarea finală a lucrărilor executate în baza AC nr. …, este de 16090409,00 lei, aşa cum rezultă din adresa acesteia nr. …, înregistrată la I.R.C. Sud Muntenia, sub nr. ….

În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991R şi ale Codului fiscal, investitorului îi revine obligaţia să declare construcţiile proprietate particulară realizate, în vederea impunerii, la organele financiare teritoriale sau la unităţile subordonate acestora, după terminarea lor completă şi nu mai târziu de 15 zile de la data expirării termenului de valabilitate a autorizaţiei de construire/desfiinţare (inclusiv durata de execuţie a lucrărilor).

Potrivit art.30 alin.1)-3)din Legea nr.50/1991, republicată : „(1) Cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului,  urbanism şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii se suportă de către investitori, în valoare echivalentă cu o cotă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate;

(2)Virarea sumelor stabilite conform dispoziţiilor alin. (1) se face în contul inspectoratelor teritoriale în construcţii, judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, după caz, o dată cu transmiterea înştiinţării privind data începerii lucrărilor, astfel cum se prevede la art. 7 alin. (8). întârzierea la plată a cotei prevăzute la alin. (1) se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăşi suma datorată. Disponibilităţile la finele anului din veniturile extrabugetare se reportează în anul următor şi au aceeaşi destinaţie.

(3)Cota stabilită la alin. (1) se aplică şi diferenţelor rezultate din actualizarea valorii lucrărilor autorizate, care se face o dată cu recepţia la terminarea lucrărilor"

Totodată conform art.40 alin.1) din legea citată, „(1) Investitorii sau proprietarii vor vira lunar către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. din subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei o sumă echivalentă cu o cotă de 0,70% din cheltuielile pentru executarea construcţiilor şi a lucrărilor prevăzute la art. 2 şi pentru care se emit, în condiţiile legii, autorizaţii de construire, cu excepţia proprietarilor, persoane fizice, care execută lucrări de consolidare şi reparaţii la locuinţele din proprietate."

Prin urmare în condiţiile în care pârâta nu a respectat aceste prevederi legale imperative, deşi a fost notificată prin procesul verbal de control nr… – fila 7, aceasta datorează reclamantei suma de 231.867 lei compusă din 126.102 lei, cheltuieli pentru controlul statului şi 105.765 lei, penalităţi de întârziere , aşa cum au fost calculate prin procesul verbal de control, calcul reiterat în cererea introductivă – fila 5.

Corelativ, în baza art.18 din Legea nr.554/2004, instanţa va admite cererea reclamantei în sensul că va obliga pârâta la plata sumei de 231.867 lei.