Modificări acte constitutive persoane juridice

Sentinţă civilă 443 din 30.04.2015


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA COSTEŞTI

Dosar nr. 404/214/2015

Sentinţa civilă nr.443

Şedinţa din camera de consiliu din data de 30.04.2015

Pe rol se află soluţionarea cererii de chemare în judecată formulată de petentul  SINDICATUL NAŢIONAL AL TĂRANILOR ŞI PROPRIETARILOR ROMANI - FILIALA S U, având ca obiect modificări acte constitutive persoane juridice.

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Costeşti la data de 25.02.2015 petentul SINDICATUL NAŢIONAL AL ŢĂRANILOR ŞI PROPRIETARILOR ROMANI – FILIALA S U, a solicitat instanţei, în esenţă, înscrierea în registrul special al sindicatelor a modificării componenţei şi completărilor privind organele de conducere ale Sindicatului Naţional al Ţăranilor şi Proprietarilor Romani – Filiala S U (schimbarea colegiului de conducere), modificări stabilite la 21.01.2015 şi consemnate în procesul verbal din aceeaşi dată.

În motivare, petentul a arătat că vicepreşedintele B D a decedat în luna decembrie 2014, F A şi-a mutat domiciliul în oraşul Slatina, jud. Olt, iar ceilalti doi membri ai consiliului de conducere, D A şi R A au vârstele de 78, respectiv 92 ani. Mai precizează, că au fost nevoiţi să întinerească Sindicatul PROPACT – Filiala S U, înscriind un număr de 20 de membri, care s-au înscris în sindicat de bună-voie şi şi-au ales la data de 21.01.2015 un consiliu de conducere în mod democratic, compus din următoarele persoane: C A – preşedinte, C I – vicepreşedinte, M S – secretar contabil, D C – membru şi I G – membru.

Cererea nu a fost motivată în drept.

Petentul a fost timbrat cererea cu taxă de timbru în cuantum de 200 lei.

A depus petentul la dosarul cauzei următoarele înscrisuri: tabel nominal cu membrii fondatori ai Filialei PROPACT din localitatea U – B, jud. A, semnat de un număr de 20 de persoane, declaraţie C A în sensul că toate datele şi semnăturile din tabelul sus-menţionat având un număr de 20 de poziţii corespund realităţii, raportul Comisiei de Validare Conferinţei PROPACT din localitatea U, jud. A din 21.01.2015, certificat de înregistrare fiscală, tabel nominal cu membrii consiliului de conducere aleşi la conferinţa PROPACT din localitatea U, B, jud. A, proces-verbal încheiat la data de 21.01.2015 în cadrul Conferinţei Sindicatului PROPACT din localitatea U, com. B, jud. A,  copie legitimaţie nr. 102 pe numele C A, certificat de înregistrare fiscală Sindicatul Naţional al Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor „Asociaţia Naţională a Proprietarilor de Pământ şi Păduri” - PROPACT, sentinţa civilă nr. 1/PJ/03.03.2008 a Judecătoriei Costeşti prin care s-a înregistrat Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi Proprietarilor Romani – F S U, statutul Sindicatului Naţional al Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor „Asociaţia Naţională a Proprietarilor de Pământ şi Păduri” – PROPACT.

Petentului i-a fost pus în vedere prin rezoluţia din data de 25.03.2015 să depună la dosarul cauzei în două exemplare, semnate pentru conformitate pe fiecare pagină de către împuternicitul special desemnat de organul de conducere: a) procesul-verbal al şedinţei statutare a organului abilitat să hotărască modificarea statutului şi/sau a componenţei organelor de conducere; b) copie a hotărârii judecătoreşti de dobândire a personalităţii juridice şi copie a ultimei hotărâri judecătoreşti de modificare a statutului sau a componenţei organelor de conducere, după caz;  c) statutul, în forma modificată; d) lista cu membrii organului de conducere, care va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul şi profesiunea/funcţia şi totodată să depună diferenţa de taxă de timbru în cuantum de 100 lei. La data de 06.04.2015, petentul a depus în original şi în copie proces-verbal din 21.01.2015 a şedinţei pentru constituirea conducerii Sindicatului Local U – B, tabel nominal cu membrii consiliului de conducere aleşi la conferinţa PROPACT din data de 21.01.2015 din localitatea U, B, jud. A şi prezenţi la Conferinţa PROPACT – U, tabel nominal cu membrii fondatori ai Filialei PROPACT din localitatea U – B, jud. A, semnat de un număr de 18 de persoane prezente la conferinţa sindicatului PROPACT pentru alegerea consiliului de conducere din 21.01.2015, sentinţa civilă nr. 1/PJ/03.03.2008 a Judecătoriei Costeşti, statutul Sindicatului Judeţean al Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor „Asociaţia Judeţeană a Proprietarilor de Pământ şi Păduri” – PROPACT – U şi Legea nr. 145/2014.

La termenul din 28.04.2018 petentul, prin reprezentant C A, a depus diferenţa de taxă de timbru în cuantum de 100 lei şi a arătat că s-a modificat consiliul director, sediul şi denumirea sindicatului. În acest sens, a depus la dosarul cauzei un contract de închiriere nr. 468/21.04.2015 încheiat între Sindicatului Naţional al Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor „Asociaţia Naţională a Proprietarilor de Pământ şi Păduri” – PROPACT F L U, Comuna B, jud. A în calitate de beneficiar, pe de o parte şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Bîrla în calitate de proprietar, pe de altă parte, iar cu privire la denumire a prezentat o legitimaţie.

Analizând cererea petentului prin prisma înscrisurilor de la dosarul cauzei, instanţa constată următoarele:

Potrivit art. 17 alin. 1 din Legea nr.62/2011, judecătoria este obligată să ţină un registru special al sindicatelor, în care se înscriu: denumirea şi sediul sindicatului, numele şi prenumele membrilor organului de conducere, codul numeric personal al acestora, data înscrierii, precum şi numărul şi data hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de admitere a cererii de înscriere.

Totodată, conform dispoziţiilor art. 20 din Legea nr. 62/2011, organizaţiile sindicale sunt obligate să aducă la cunoştinţa judecătoriei sau a Tribunalului Municipiului Bucureşti, după caz, unde s-au înregistrat, în termen de 30 de zile, orice modificare ulterioară a statutului, precum şi orice schimbare în componenţa organului de conducere.

(2) Instanţa prevăzută la alin. (1) este obligată să menţioneze în registrul special al sindicatelor, prevăzut la art. 17 alin. (1), modificările din statut, precum şi schimbările din componenţa organului de conducere al organizaţiei sindicale.

(3) Cererea privind modificarea statutelor şi/sau a componenţei organelor de conducere ale organizaţiilor sindicale va fi însoţită de următoarele documente, în două exemplare, semnate pentru conformitate pe fiecare pagină de către împuternicitul special desemnat de organul de conducere:

a) procesul-verbal al şedinţei statutare a organului abilitat să hotărască modificarea statutului şi/sau a componenţei organelor de conducere;

b) copie a hotărârii judecătoreşti de dobândire a personalităţii juridice şi copie a ultimei hotărâri judecătoreşti de modificare a statutului sau a componenţei organelor de conducere, după caz;

c) statutul, în forma modificată;

d) lista cu membrii organului de conducere, care va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul şi profesiunea/funcţia.

Din înscrisurile depuse la dosar instanţa reţine că petentul nu s-a conformat dispoziţiilor legale şi statutare referitoare la modificarea organelor de conducere.

Astfel, la dosarul cauzei petent a depus două forme ale procesului – verbal al „Conferinţei Sindicatului PROPACT din localitatea U, com. B, jud. A”. Din cuprinsul primului proces-verbal depus de petent prin reprezentant (filele 10-12), precum şi din raportul Comisiei de Validare Conferinţei PROPACT din localitatea U, jud. A din 21.01.2015 (fila 7) rezultă că la 21.01.2015  a avut loc „Conferinţa Sindicatului PROPACT din localitatea U, com. B, jud. A” la care au participat 11 membri şi a avut pe ordinea de zi: 1. Discuţii privind programul, obiectivele şi avantajele înscrierii în Sindicatul PROPACT; 2. Prezentarea Statutului,programului şi Regulamentului de Ordine Internă ale Sindicatului Propact, care sunt valabile şi pentru Filiala PROPACT din localitatea U – com. B, jud. A; 3. Alegerea organelor de conducere ale Filialei PROPACT din localitatea U – com. B, jud. Argeş.

Din cuprinsul procesului – verbal din 21.01.2015 privind „şedinţa pentru constituirea conducerii Sindicatului Local Urlueni – comuna B, jud. A – Asociaţia locală a Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor de Pământ şi Păduri - PROPACT – 2015 – Argeş”, aflat la filele 40-42, 43-45, spre deosebire de procesul-verbal aflat la filele 10-12, rezultă că şedinţa a fost prezidată de B I, reprezentantă a Sindicatului Naţional şi de către C A – presedinte a filialei U, iar pe ordinea de zi s-au aflat următoarele aspecte: 1. Discutarea Legii nr. 145/2014 privind elaborarea atestatelor de producători şi a carnetelor de valorificare a produselor agricole; 2. Prezentarea Statutului Local – PROPACT – 2015; 3. Alegerea conducerii consiliului local – Filiala Urlueni – PROPACT – Sindicatul Local al Agricultorilor Proprietarilor şi Ţăranilor „Asociaţia locală a Proprietarilor de Pământ şi Păduri” – PROPACT – 2015.

Astfel, analizând cele două procese-verbale depuse la dosar şi întocmite cu ocazia aceleiaşi şedinţe, se constată că au un conţinut diferit, în ceea ce priveşte ordinea de zi consemnată şi persoanele care au participat diferă. Totodată, primul este semnat de 11 persoane în calitate de participanţi,  în timp ce cel de-al doilea doar de către reprezentanta C A.

Instanţa reţine de asemenea faptul că din cuprinsul sentinţei nr. 1/PJ/03.03.2008, rezultă că Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi Proprietarilor Români PROPACT 2005, Filiala S U a avut un număr de 18 membri fondatori. Din cuprinsul cererii introductive de instanţă rezultă că au fost înscrişi un număr de 20 de membri noi, menţionaţi în tabelul anexat cererii (fila 5). Petentul nu menţionează în cererea introductivă şi nici în procesul-verbal din 21.01.2015 numărul total de membri ai sindicatului. Aşadar, nu se poate stabili cu exactitate numărul de membri care ar fi trebuit să fie prezenţi la adunarea generală sau dacă aceştia au fost convocaţi.

Mai mult decât atât, petentul a depus şi un tabel nominal cu membrii fondatori ai Filialei PROPACT din localitatea Urlueni – Bîrla, jud. Argeş, semnat de un număr de 18 de persoane prezente la conferinţa sindicatului PROPACT pentru alegerea consiliului de conducere din 21.01.2015 (fila 48), însă din cuprinsul procesului-verbal aflat la filele 43-45 rezultă că alegerea colegiului de conducere a fost votată în unanimitate, iar din procesul-verbal depus de petent prin reprezentant (filele 10-12), precum şi din raportul Comisiei de Validare Conferinţei PROPACT din localitatea Urlueni, jud. Argeş din 21.01.2015 (fila 7) rezultă că la data respectivă a avut loc „Conferinţa Sindicatului PROPACT din localitatea U, com. B, jud. A” la care au participat 11 membri.

Prin urmare, din înscrisurile de la dosarul cauzei nu rezultă numărul total de membri ai sindicatului, modul în care a fost făcută convocarea adunării generale sau dacă a fost realizată, nefiind depus un convocator din care să rezulte că toţi membrii au fost înştiinţaţi.

Potrivit statului Sindicatului Naţional al Agricultorilor, Proprietarilor şi Ţăranilor „Asociaţia Naţională a Proprietarilor de Pământ şi Păduri” – PROPACT depus de petent (filele 17-31), art. 6.3 lit. A, cvorumul necesar Adunării Generale este de 2/3 din numărul membrilor organizaţiei locale, iar dacă nu se întruneşte cvorumul la prima convocare se reconvoacă adunarea generală la o dată ce nu poate depăşi 7 zile, caz în care se vor lua hotărâri indiferent de numărul membrilor prezenţi.

Or, dacă nu poate fi stabilit cu certitudine numărul membrilor şi nu există dovada convocării, nu se poate aprecia asupra respectării dispoziţiilor statutare.

Pe de altă parte, instanţa reţine că alegerea organelor de conducere a avut loc în cadrul conferinţei din data de 21.01.2015, iar cererea de înregistrare a modificărilor a fost introdusă pe rolul Judecătoriei Costeşti la data de 25.02.2015.

Instanţa apreciază că procedând în acest mod nu au fost respectate prevederile art. 20 din Legea nr. 62/2011, întrucât orice modificare a statutului sindicatului, precum şi orice schimbare a componenţei organelor sale de conducere trebuia solicitate instanţei în termen de 30 de zile de la momentul realizării acestora.

În ceea ce priveşte cererile formulate de reprezentanta petentului la termenul din 28.04.2015, instanţa reţine că acestea nu pot fi admise, motivat de faptul că nu există o hotărâre a adunării generale în sensul schimbării sediului şi a denumirii sindicatului, contractul de închiriere depus şi legitimaţia prezentată instanţei în şedinţă neputând fi avute în vedere în acest sens.

Pentru toate aceste motive, instanţa apreciază că nu au fost respectate prevederile art. 20 din Legea nr. 62/2011, şi, pe cale de consecinţă, nu sunt întrunite condiţiile înregistrării modificărilor aduse statului Sindicatului Naţional al Ţăranilor şi Proprietarilor Romani – Filiala S U şi componenţei organelor de conducere ale acestuia, considerente faţă de care va respinge cererea ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge cererea formulată de petentul  SINDICATUL NAŢIONAL AL TĂRANILOR ŞI PROPRIETARILOR ROMANI - FILIALA S U

Cu drept de apel în 15 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Costeşti.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 30.04.2015.

Jud. R.A. Axinte