Punere sub interdicţie

Sentinţă civilă 43 din 13.01.2014


Prin cererea înregistrată iniţial pe rolul Judecătoriei  Gura Humorului,  sub nr. 515/237 din 05.03.2013, reclamantul MP l-a chemat în judecată pe pârâtulTG, în prezent internat la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică, pentru punerea sub interdicţie a acestuia din cauza problemelor de sănătate şi numirea lui, a reclamantului, în calitate de tutore al pârâtului.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că în fapt, la data de 17.03.2000 între părţi s-a încheiat contractul de vânzare cumpărare cu clauză de uzufruct viager şi întreţinere şi că din acel moment şi până în prezent, a acordat întreţinere atât pârâtului cât şi soţiei acestuia, TA.

A mai arătat reclamantul că în prezent, pârâtul are grave probleme de sănătate, fiind internat la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică, jud. Suceava şi nu-şi mai poate administra bunurile, nici măcar să-şi ridice pensia.

În dovedirea cererii, reclamantul a depus la dosar în copii xerox, acte de identitate, decizia prin care pârâtul a fost admis în Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică, contract de vânzare cumpărare.

Reclamantul şi-a întemeiat în drept cererea pe disp. art. 164 şi urm. Noul cod civil.

Pârâtul TG a formulat întâmpinare (f.4-5 dosar), prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului MP, pentru a cere numirea sa ca tutore şi interzicerea sa judecătorească.

Arată că prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 887/21.03.2000 a înstrăinat reclamantului şi soţiei acestuia, ME, împreună cu soţia sa TA, care între timp a decedat, gospodăria sa şi suprafaţa de 3000 mp. situate în Capu Câmpului, cu clauză de uzufruct viager şi întreţinere, însă aceştia nu şi-au asumat obligaţia contractuală, neacordându-i niciodată întreţinere şi nu au înmormântat-o pe soţia sa, astfel că urmează să solicite rezoluţiunea contractului.

Consideră că această calitate procesuală activă ar putea avea copiii săi şi nu reclamantul şi soţia sa, care se află în străinătate, de unde au aranjat să fie internat la spitalul Sasca, fără acordul său, deşi din nici un act medical nu rezultă că este nebun.

Mai arată pârâtul că reclamanţii i-au golit gospodăria de bunurile mobile(vacă, ladă frigorifică în care se afla viţelul tăiat, maşină de cusut, betonieră, televizor, radio, circular, etc.), astfel  că va formula plângere penală împotriva acestora, precum şi pentru faptul că i-au furat toate actele din casă, peste 40 mil.lei, i-au încasat pensia.

Arată pârâtul că deoarece din actul de internare la Spitalul din Sasca Mică, a rezultat că el a fost internat la cerere, lucru neadevărat, a solicitat externarea, astfel că în prezent locuieşte în sat Fântâna Mare, la fiica sa.

Faţă de cele de mai sus, solicită respingerea acţiunii reclamantului ca nefondată, cu obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecată şi daune morale în cuantum de 1.000.000 lei.

In dovedire, solicită admiterea probei cu înscrisuri şi martori.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

Potrivit raportului de  expertiză medico-legală psihiatrice, întocmit de Serviciul de Medicină Legală Suceava nr. ......., pârâtul TG prezintă diagnosticul de ,, psihosindrom organic cerebral cronic pe fond involutiv”.

Punerea sub interdicţie este o instituţie menită să protejeze interesele şi drepturile persoanelor care nu au discernământ pentru a se îngriji ei înşişi de acestea.

Cum, la data expertizării, comisia de expertiză medico-legală a concluzionat că pârâtul are capacitate (discernământ) pentru a se îngriji de interesele sale, apreciind că nu se impune punerea sub interdicţie a acestuia, instanţa urmează să respingă cererea având ca obiect punerea sub interdicţie judecătorească şi desemnare tutore, formulată de reclamant.

In conf. cu prev. art. 453 Cod procedură civilă, instanţa va obliga pe reclamant să plătească pârâtului, cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat.