Anularea titlului executoriu

Sentinţă civilă 1069 din 09.09.2013


ROMANIA

JUDECĂTORIA INEU,JUDEŢUL ARAD OPERATOR 2826

DOSAR NR.

SENTINŢA CIVILĂ NR.1069/2013

Şedinţa publică din data de 09 septembrie 2013

Preşedinte :

Grefier :

S-a luat în examinare contestaţia la executare formulată de contestatoarea D D M împotriva intimatei Oraşul … prin primarul Oraşului …, pentru anularea titlului executoriu nr..

La apelul nominal se prezintă contestatoarea, lipsă fiind intimata.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care se constată  că s-au depus la dosar relaţiile solicitate de la Primăria oraşului Ineu-Serviciul Impozite şi Taxe, aşa cum s-a dispus la termenele anterioare de judecată din 19.08.2013, 26.08.2013 şi respectiv 02.09.2013.

Faţă de comunicarea acestor relaţii, instanţa revine asupra dispoziţiilor referitoare la sancţionarea funcţionarului desemnat a comunica aceste relaţii, potrivit prevederilor art.187 c.pr.civilă.

Contestatoarea arată că  a luat cunoştinţă de aceste relaţii, i s-a eliberat certificat fiscal unde nu figura cu teren şi creanţe la bugetul local, iar faţă de înscrisul depus de Primăria oraşului Ineu-Serviciul Impozite şi Taxe, arată că susţine în continuare contestaţia la executare, deoarece terenul impozitat a fost vândut.

Contestatoarea arată că nu mai are alte cereri.

Instanţa, constatând că nu mai sunt alte probe de administrat, declară faza probatorie încheiată şi acordă cuvântul pentru dezbaterea cauzei pe fond.

Contestatoarea solicită admiterea contestaţiei la executare, anularea titlului executoriu ca nelegal, deoarece nu datorează impozit întrucât de 16 ani terenul figurează la poziţia lui H A.

Solicită acordarea cheltuielilor de judecată, constând în taxă judiciară de timbru şi timbru judiciar.

Cererea este legal timbrată cu suma de 79,40 lei cu titlu de taxă judiciară de timbru potrivit chitanţei seria …, nr…. fila 24 dosar şi timbru judiciar mobil în valoare de 1,50 lei fila 24 dosar.

 J U D E C A T A,

Asupra contestaţiei la executare, înregistrată la această instanţă la data de 10 iunie 2013, legal timbrată, contestatoarea D D-M domiciliată în …, CNP …6 a solicitat în contradictoriu cu intimata Oraşul … prin Primăria … şi primar, anularea Titlului executoriu nr…. din … precum şi a creanţei de 855 lei.

De asemenea solicită anularea somaţiei comunicate şi orice alt act de executare emis de Primăria ….

Cu cheltuieli de judecată.

În fapt, contestatoarea arată că a primit titlul executoriu pentru o pretinsă datorie  reprezentând impozite pe terenul extravilan în suprafaţă de 1,15 ha., teren ce a fost vândut în  data de 28.03.1997, conform actului legalizat de BNP …, iar pentru acest teren cumpărătoarea achită impozit.

În anul 2013, numita T L s-a prezentat la Primăria … şi a declarat că contestatoarea figurează cu acest teren, neplătind impozitul iar Primăria …, fără a verifica situaţia a emis titlul executoriu pe care îl contestă.

Mai mult, în luna martie 2013 petenta a obţinut un certificat fiscal în care se arată că nu are nici o datorie faţă de primărie, iar dacă primăria era de bună-credinţă ar fi verificat situaţia şi ar fi constatat că pentru acest teren numita T L nu are nici o competenţă, neputând face declaraţie în numele contestatoarei, iar eventuala reclamaţie trebuia verificată în prealabil.

Ca atare, modul cum a procedat primăria este nelegal astfel că solicită anularea acestui act, întrucât nu se poate achita impozit pe teren atât de către contestatoarea cât şi de către cumpărătoarea terenului.

Contestaţia la executare nu a fost motivat în drept, fiind aplicabile disp.art. art.256 alin.1 din codul fiscal, prevederile art.171 din OG nr.93/2002 republicată, coroborat cu prevederile art.711 şi următoarele din c.pr.civilă.

Prin întâmpinarea depusă la fila 28-29 dosar, intimata Oraşul …, a solicitat respingerea ca netemeinică şi nelegală a contestaţiei formulate împotriva titlului executoriu nr…. din …, sens în care arată că potrivit prev.art.256 alin.1 din codul fiscal  „orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel”.

De asemenea că, din actul legalizat sub nr…., intitulat antecontract de vânzare-cumpărare, anexat de către contestatoare la contestaţie, nu rezultă faptul că aceasta ar fi înstrăinat terenul care face obiectul titlului executoriu.

Prin răspunsul la întâmpinare, depus la fila 35 dosar, contestatoarea arată că Primăria … a făcut o dublă impozitare, pe de o parte a încasat impozitul pentru acest teren de la H A şi în prezent doreşte ca tot pentru acest teren să încaseze impozit şi de la contestatoare, fapt ce este total ilegal.

Ca atare, contestatoarea arată că s-a conformat legii, ceea ce se impozitează este bunul, în cazul de faţă terenul şi nu persoana, cu alte cuvinte statul şi-a luat dreptul.

Pentru soluţionarea cauzei s-a administrat proba cu înscrisuri :copie CI contestatoare f.3, copie somaţie f.4, copie titlul executoriu nr…. f.5,copii chitanţe privind plata impozitului f.6,12-16, copie certificat de atestare fiscală f.7, copie anexa 1 la certificatul de atestare fiscală f.8, copie Încheiere de legalizare de semnătură nr…. emis de BNP … Ineu f.9, copie contract de vânzare-cumpărare f.10, copie cerere contestatoare f.11, copie chitanţă de plată a taxei judiciare de timbru seria …, nr…. fila 24,întâmpinare f.28-29, adresa nr…. d.34, răspuns la întâmpinare f.35, răspuns la răspunsul la întâmpinarea contestatoarei f.38, adresa nr…. a Primăriei Ineu f.47, copie titlul de proprietate f.83.917 f.48,56, copie declaraţie de impunere f.49,54-55, adresa nr.… a Primăriei … f.50-51, copie registrul agricol f.52-53 dosar.

Examinând contestaţia la executare, pe baza probelor de la dosar instanţa reţine în fapt următoarele :

La data de 22 mai 2013 , intimata Oraşul …, prin Primăria oraşului … –serviciul impozite şi taxe a emis Titlul executoriu nr…. contestatoarei D D M, privind creanţa în sumă de 855 lei, reprezentând impozit teren extravilan, fila 5 dosar.

La aceiaşi dată, a fost emisă şi somaţia cu acelaşi număr, conform prevederilor art.145 din O.G. nr.92/2003, în vederea achitării de către intimată a sumei de 855 lei, în termen de 15 zile de la primirea somaţiei.

Potrivit considerentelor contestaţiei la executare expuse anterior, contestatoarea susţine că titlul executoriu precum şi actele de executare emise în baza acestuia sunt nelegale deoarece bunul supus impozitării, în speţă suprafaţa de 1,15 ha.teren extravilan a fost înstrăinat de circa 16 către un terţ, mai precis către numita H A, iar intimata a făcut o dublă impozitare, deoarece a încasat impozitul pentru acest teren de la aceasta şi tot pentru acest teren a emis titlul executoriu ce face obiectul contestaţiei la executare.

Mai mult, contestatoarea susţine că ceea ce se impozitează este bunul, în cazul de faţă terenul şi nu persoana, contribuabilul.

Din relaţiile comunicate de Primăria …, la fila 34 dosar, se reţine că ,contestatoarea figurează înscrisă în registrul agricol pentru anul 2013, vol.63, fila 35 , cu suprafaţa de 1,73 ha.teren respectiv 1,15 în parcela  A 363/12 …, respectiv 0,58 ha. în parcela  A 225/56 ….

Din adresa nr…. din 5.09.2013 a Primăriei …, fila 50 dosar, coroborat cu înscrisurile depuse la filele  9,10, 12,13 dosar, se reţine că numita H A a fost impozitată conform evidenţelor existente la Registrul Agricol pentru suprafaţa de 1,16 ha, începând cu data de 01.01.2004 conform Legii nr.571/2003-codul fiscal  şi a plătit impozit pentru suprafaţa declarată de la 01.01.2004 până la data de 01.07.2013.

Se mai reţine că această suprafaţă de teren a fost înscrisă în registrul agricol încă din anul 2001, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a numitei H A, fără a depune acte de proprietate asupra acestei suprafeţe de teren şi fără fi precizată parcela din care face parte sub aspectul individualizării,potrivit filei de Registrul agricol pe anul 2004 .

Conform Titlului de proprietate nr…. din … rezultă că contestatoarei şi numitului T N M li s-a reconstituit dreptul de proprietate  pentru suprafaţa de 3,74 ha.teren din extravilan Ineu, fila 48 dosar, fiind declarată doar suprafaţa de 5800 mp., pentru care a fost plătit impozitul la zi de către aceiaşi contestatoare.

Referitor la suprafaţa de 11500 mp. din acelaşi titlu, în urma verificărilor efectuate de către compartimentul impozite şi taxe în anul 2013, cu ocazia declarării terenului propriu de către T N M, fila 49 dosar, prin declaraţia nr…., s-a constatat  că diferenţa de suprafaţă de 11500 mp.  nu a fost declarată de către proprietară şi nici impusă până la aceea dată.

În baza declaraţiei de impunere rectificativă nr…. a fost impusă şi suprafaţa de 11500 mp., pentru care s-a calculat impozitul datorat începând cu data de 01.01.2008,  art.21, art.25, art.29 şi art.91 conform OG nr.92/2003, privind codul de procedură fiscală, impozit la care se adaugă majorările aferente existente la data la care se achită debitul datorat, potrivit aceloraşi dispoziţii.

Tot intimata, prin adresa nr…. din 02.09.2013, fila 47 dosar, arată că numita H A a efectuat plăţi nedatorate pentru suprafaţa de 1,15 ha., aceasta fiind îndreptăţită la restituirea acestora conform legii.

Astfel, potrivit prev.art.256 alin.1 din codul fiscal  „orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel”.

De asemenea, instanţa are în vedere că actul legalizat sub nr.988/28 martie 1997, intitulat antecontract de vânzare-cumpărare, nu transmite dreptul de proprietate asupra terenului, ci dă naştere în viitor la încheierea contractului de vânzare cumpărare, terenul în cauză, respectiv de 1,15 ha. fiind declarat pentru anul 2013 în proprietatea contestatoarei.

La art.259 din c.fiscal,  în acest sens se arată că: ,, Pentru un teren dobândit de o persoană în cursul unui an, impozitul pe teren se datorează de la data de întâi a lunii următoare celei în care terenul a fost dobândit. Pentru orice operaţiune juridică efectuată de o persoană în cursul unui an, care are ca efect transferul dreptului de proprietate asupra unui teren, persoana încetează a mai datora impozitul pe teren începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate asupra terenului.În cazurile prevăzute la alin. (1) sau (2), impozitul pe teren se recalculează pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică acelei persoane. Orice persoană care dobândeşte teren are obligaţia de a depune o declaraţie privind achiziţia terenului la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmează după data achiziţiei.

Prin urmare, cum proprietarul unui imobil teren datorează impozit în legătură cu acest imobil, cauza juridică a obligaţiei avându-şi originea în dreptul de proprietate, apărările contestatoarei nu pot fi reţinute, obligaţia de plată a impozitului fiind corelativă dreptului în legătură cu bunul respectiv, iar în condiţiile în care o altă persoană ar fi plătit impozit pentru acelaşi teren, în nume propriu, şi nu în numele proprietarului, această persoană poate solicita restituirea plăţii nedatorate, fapt ce nu este de natura să exonereze de la obligaţia de plată a impozitului pe cel care datorează acel impozit, mai precis pe proprietarul terenului.

Pe cale de consecinţă,  văzând în drept prevederile art.256 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind codul fiscal, coroborat cu prevederile art.711 şi următoarele c.pr.civilă, urmează a se respinge ca neîntemeiată contestaţia la executare formulată de contestatoarea D D M împotriva intimatei Oraşul …-Primăria Oraşului …, pentru anularea titlului executoriu nr…. emis de intimată la data de … şi a actelor de executare emise în baza acestuia.

Văzând că nu se pune problema cheltuielilor de judecată, în drept disp. art.453 c.pr.civ., instanţa urmează a nu le acorda.

Pentru aceste motive, în numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E,

Respinge contestaţia la executare formulată de contestatoarea D D M, domiciliată în …, împotriva intimatei Oraşul …-Primăria Oraşului …, cu sediul în …, pentru anularea titlului executoriu nr…. emis de intimată la data de ….

 Fără cheltuieli de judecată.

 Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria Ineu.

 Pronunţată în şedinţa publică din 9 septembrie 2013.

  Preşedinte   Grefier

Red.

Tehnored.

4 exp/2 com/

Se comunică cu :

-contestatoarea D D M, domiciliată în …

-intimata Oraşul …-Primăria Oraşului …, cu sediul în …