Grăniţuire dintre proprietăţi

Sentinţă civilă 993 din 16.03.2009


 Prin actiunea formulata, reclamantii SAI si SLD au chemat în judecata pe pârâtii RC, RIS, SC M Com SRL si GE pentru ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna granituirea dintre proprietatile lor.

 Au aratat reclamantii ca sunt proprietarii unei suprafete de 182,5 mp dobândita prin 4 contracte de vânzare-cumparare, iar pe una din laturi se învecineaza cu terenul proprietatea pârâtilor RC, RIS si SC M Com SRL care detin cota de 15/16 din 200 mp si 27/32 din casa de locuit, restul cotelor apartinând pârâtei GE.

 Pârâtii au fost de acord cu granituirea proprietatilor lor, dar au aratat ca este necesar sa se tina cont de faptul ca între ei si reclamanti a mai avut loc un litigiu ce a avut ca obiect revendicare, solutionat irevocabil de Curtea de Apel Ploiesti prin decizia civila nr.367/1999, prin care actiunea reclamantilor a fost respinsa ca neîntemeiata.

 În urma probatoriilor administrate în cauza, instanta a admis actiunea si a dispus granituirea conform actelor de proprietate ale pârâtilor si nu conform variantei solicitate de reclamanti, prin care era implicit revendicata si o suprafata de 45 mp.

 Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta a avut în vedere urmatoarele aspecte:

 Proprietatile partilor se învecineaza pe una din laturi, iar în urma efectuarii raportului de expertiza a rezultat ca terenurile se suprapun pe o suprafata de 45 mp, unde se afla constructia C2.

 În anul 1999, între parti s-a mai purtat un litigiu având ca obiect revendicare promovata tot de reclamantii din cauza analizata, iar prin decizia civila nr.3673/1999 a Curtii de Apel Ploiesti s-a respins actiunea, motivat de faptul ca în urma analizarii titlurilor de proprietate ale partilor s-a dat preferinta celui al pârâtilor, stabilindu-se cu autoritate de lucru judecat ca terenul revendicat, precum si constructia C2 edificata pe acesta, a apartinut vânzatorilor pârâtilor si ulterior acestora prin actul de vânzare-cumparare mentionat.

 În aceste conditii, granituirea dintre proprietati nu se poate face decât în raport de decizia civila nr.3673/1999 unde în urma probatoriilor analizate pe larg de instanta de recurs s-a stabilit carei parti apartine suprafata de teren în litigiu si implicit si linia de hotar dintre parti.

 Pe de alta parte, în prezenta cauza s-a solicitat numai granituirea proprietatilor, astfel încât solutia poate fi data numai în raport de obiectul cu care a fost investita instanta si atâta timp cât la momentul actual partile folosesc imobilele conform hotarârii pronuntate de Curtea de Apel Ploiesti, singura varianta de granituire este în raport de aceasta stare de fapt, în caz contrar s-ar da mai mult decât s-a cerut, respectiv o suprafata de teren folosita de pârâti si nerevendicata de reclamanti.

 Fata de aceste considerente de ordin probator si juridic si având în vedere faptul ca decizia civila nr.3573/1999 a Curtii de Apel Ploiesti se bucura de autoritate de lucru judecat, instanta a omologat varianta în care granituirea s-a stabilit în raport de actele de proprietate ale pârâtilor.

Domenii speta