Procedură civilă.Soluţionarea apelului în absenţa părţilor, care nu au formulat cerere de judecare în lipsă.Nelegalitate
Nulitatea recursului
Calitatea procesuală pasivă în acţiunile întemeiate pe Lg.10/2001. Acţionar – persoană fizică –lipsa calităţii procesuale pasive.
Contestaţie în anulare - termen
Perimarea. Începerea cursului perimării în cazul suspendării judecăţii în baza art.47 din Lg.10/2001. Distincţii.
Limitele caracterului devolutiv al apelului. Obligaţia instanţei de control judiciar de a analiza doar motivele invocate de titularul căii de atac, nu şi alte critici ce nu au fost susţinute de partea care ar fi avut interesul să le invoce.
Termenul de declarare a recursului împotriva încheierii de suspendare a judecării procesului. Noţiunea de timp cât durează suspendarea cursului judecării procesului. Intervenirea sancţiunii perimării.
Lipsa calităţii procesuale active a unei sucursalei ce a încheiat un contract de vânzare cumpărare ca mandatar în promovarea acţiunii având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului.
Apel. Limitele investirii.
Calitate procesuală activă. Normă juridică specială.
Autoritate de lucru judecat. Condiţii
Apel. Aplicabilitatea art. 297 alin. 1 Cod procedură civilă
Renunţare la apel.
Condiţiile pentru a fi parte în proces Interesul judiciar – condiţie necesară pentru a fi parte în proces.
Aplicabilitatea art. 315 Cod procedură civilă. Calea de atac ce se soluţionează în rejudecare. Inaplicabilitatea art.2821 Cod procedură civilă
Aderarea la apel.
Divorţ. Înfăţişarea soţilor în persoană, în faţa instanţelor de fond. Excepţii de la regulă. Nerespectarea disp. art. 614 cod procedură civilă. Consecinţe.
Competenţă materială de a soluţiona cererea de constatare a falsului, formulată prin rezoluţia procurorului. Instanţă competentă .Lipsa distincţiei în raport de emitentul actului pentru care se solicită constatarea falsului.
Competenţa tribunalului de a soluţiona apeluri împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii în primă instanţă în materie comercială.
Apelul.Efectul devolutiv.Consecinţe asupra probatoriilor