Prin sentinta penala nr.3679/28.11.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpatul MCD pentru savârsirea infractiunii de „act sexual cu un minor” la pedeapsa de 3 ani închisoare si interzicerea drepturilor prevazute de disp.art. 64 lit.a teza aII-a, lit.b si lit.e Cod penal pe o perioada de 3 ani.
Pentru a pronunta aceasta sentinta in ceea ce priveste tratamentul sanctionator aplicat inculpatului, instanta, a avut în vedere - pe de o parte – gradul concret de pericol social al faptelor savârsite de catre inculpat, modalitatea si împrejurarile concrete ale comiterii acestora, împrejurarile care agraveaza sau atenueaza raspunderea penala, împrejurarea atragerii unui minor (respectiv a inculpatului MDG) în activitatea infractionala ce a format obiectul cercetarii judecatoresti în prezenta cauza, precum si starea de minoritate a partii vatamate care, având în vedere dezvoltarea psihica ce caracterizeaza vârsta pe care aceasta o avea la momentul comiterii faptelor, a reprezentat pentru inculpatul major un avantaj al realizarii hotarârii sale infractionale, iar – pe de alta parte – a luat in considerare persoana inculpatului, care nu este cunoscut cu antecedente penale, atitudinea procesuala nesincera adoptata de catre acesta în fata organelor judiciare , în faza de urmarire penala, în sensul negarii, în mod neîntemeiat, a implicarii sale în comiterea faptelor retinute în sarcina sa prin rechizitoriu, precum si conduita acestuia, anterior comiterii faptelor; functie, deci, de toate aceste criterii, instanta a aplicat inculpatului, ca pedeapsa principala, o pedeapsa cu închisoarea, orientata spre limita minima speciala de pedeapsa prevazuta de lege.
În ceea ce priveste pedepsele complementare stabilite inculpatului pe lânga pedeapsa principala, instanta a retinut ca natura si gravitatea faptelor savârsite, gradul de pericol social al acestora, circumstantele personale ale inculpatului, precum si pedepsele principale ce urmeaza a fi aplicate conduc la concluzia unei nedemnitati în exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit.a teza aIIa, lit.b si lit.e din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a fi tutore sau curator, întrucât exercitarea acestor drepturi presupune o conduita morala ireprosabila.
Curtea de Apel Constanța
Circumstante atenuante legale. Provocare. Legitima aparare. Distinctii.
Curtea de Apel Constanța
Gresita retinere a circumstantelor atenuante in raport de pericolul social concret al faptei comise si comportamentul inculpatului.
Curtea de Apel Constanța
Gresita retinere a circumstantelor atenuante prevazute de art. 73 lit. b cod penal. Comiterea infractiunii cu intentie directa. Inlaturarea pedepsei accesorii si complimentare a dreptului de a alege.
Curtea de Apel București
Criterii generale de individualizare. Pedeapsa şi scopul ei. Împrejurări care pot constitui circumstanţe atenuante. Concursul între cauzele de agravare şi de atenuare
Curtea de Apel Suceava
Distincția între tentativa de omor (art.188 C.pen.), punerea în pericol a vieții victimei (art.194 C.pen.) și lovirea și alte violențe (art.193 C.pen.) Condiţii pentru reţinerea circumstanţei atenuante a provocării atenuante prev. de art. 75 al. 1 lit.a