Actiunea civila in cadrul procesului penal.daune materiale si morale. proba. criterii de cuantificare a prejudiciului moral

Sentinţă penală 3438 din 11.11.2008


Prin sentinta penala nr.3438/11.11.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpatul pentru savarsirea a doua infractiuni privind circulatia pe drumurile publice si a admis in parte actiunea civila a partii civile TA.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, in ceea ce priveste latura civila a cauzei, instanta a retinut ca partea vatamata TA s-a constituit parte civila cu suma de 8500 lei  daune materiale si 10.000 lei  daune  morale, insa, desi instanta a pus de mai multe ori în vedere partii civile sa-si dovedeasca pretentiile, aceasta, prin  înscrisurile depuse la dosar, nu le-a probat decât în parte.

Astfel potrivit chitantelor depuse  la dosar instanta a retinut  ca  partea civila a efectuat cheltuieli legate de  refacerea sanatatii în suma de 65,40 lei.

In consecinta, instanta, în baza art.14, 346 Cod procedura penala, raportat la art.998, 999 Cod civil, a admis în parte actiunea civila formulata de partea civila si, retinând vinovatia inculpatului, care prin actiunea sa a determinat evenimentul rutier în care au fost produse leziunile partii vatamate, l-a obligat la plata sumei mentionate, cu titlu de despagubiri materiale.

Instanta a mai retinut ca inculpatul are obligatia de a acoperi în întregime prejudiciul provocat prin savârsirea infractiunii, astfel ca a admis în parte si cererea partii  civile de obligare a inculpatului la plata  unor daune  morale apreciind ca, raportat la leziunile suferite, respectiv echimoza, excoriatii, plaga contuza, fractura metafiza proximala metacarpian I deget 1 mâna stânga si a prezentat comotie cerebrala anamnestica, leziuni ce s-au produs în cadrul unui accident rutier si pot data din 31.07.2006 si necesita 35-40 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, pretentiile partii civile sunt justificate în parte. Având în vedere faptul ca partii civile i s-a realizat imobilizarea unui deget cu atela gipsata pe timp de 4-6 saptamâni, recomandându-se mentinerea mâinii în pozitie ridicata, evitarea efortului fizic si a traumatismelor locale, instanta a apreciat ca aceasta situatie este de natura a-i crea un disconfort psihic partii civile, disconfort ce altereaza existenta obisnuita a acesteia. Având în vedere si traumatismul suferit ca urmare a implicarii sale într-un eveniment rutier, la producerea caruia nu a contribuit, instanta a apreciat ca suma de 2.000 lei daune morale constituie o justa reparatie.