Raspunderea parintilor ca parti responsabile civilmente in procesul penal. conditii. achiesare.

Sentinţă penală 3290 din 29.10.2008


Prin sentinta penala nr.3290/29.10.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpata minora pentru savarsirea infractiunii de furt, obligand-o în solidar cu partile responsabile civilmente TC si TG sa plateasca partii civile suma de 1624,97 lei cu titlu de despagubiri civile.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca, fiind audiata, partea responsabila civilmente TG a precizat ca desi atât ea, cât si partea responsabila civilmente TC, si-au exercitat în mod corespunzator obligatiile ce decurgeau din calitatea de parinti ai inculpatei, nu au putut împiedica  conduita antisociala a acesteia din urma. Partea responsabila civilmente TG a învederat instantei ca nu este de acord sa raspunda patrimonial alaturi de inculpata, întrucât aceasta, începând din luna martie 2005 (deci, anterior momentului la care a savârsit infractiunea ce formeaza obiectul prezentei cauze) a fugit de la domiciliul parintilor si toate demersurile efectuate în vederea readucerii sale în familie au ramas fara un rezultat pozitiv, solicitand in dovedirea acestor imprejurari proba cu un martor, audiat de instanta.

Totusi, instanta a retinut ca, in ceea ce priveste partile responsabile civilmente, chiar daca se constata, conform probelor administrate, respectiv declaratia unei martore, referatul de evaluare întocmit de Serviciul de Probatiune, ca acestia nu au vreo culpa în cresterea, educarea si supravegherea minorei, totusi, având în vedere ca au achiesat la pretentiile partii civile, conform concluziilor din dezbateri, se impune a fi obligati în solidar cu inculpata, conform art. 1000 alin. 2 Cod civil, la plata despagubirilor mai sus aratate.